Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (Küsi) Bursa Heyeti Odamızı Ziyaret Etti

Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (Küsi) Bursa Heyeti Odamızı Ziyaret Etti

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca geçen yıl yürürlüğe konulan ve 2015-2018 yıllarını kapsayan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Orhangazi’deki Kamu, Sanayi ve Üniversite iş birliğini geliştirmek için, KÜSİ Bursa heyeti odamıza bir ziyaret gerçekleştirerek bilgilendirmede bulundular.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca geçen yıl yürürlüğe konulan ve 2015-2018 yıllarını kapsayan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Orhangazi’deki Kamu, Sanayi ve Üniversite iş birliğini geliştirmek için, KÜSİ Bursa heyeti odamıza bir ziyaret gerçekleştirerek bilgilendirmede bulundular.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu’nun ev sahipliğnde gerçekleşen toplantıya, Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Orhangazi Belediye Başakanı Neşet Çağlayan, ULUTEK Genel Müdürü ve KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Kanık, KOSGEB İl Müdürlüğü temsilcilerinden Barış Alural, Sanayi İl Müdürlüğü’nden Şenol Baysan ve Birol Çetinoğlu, Ticaret İl Müdürlüğü’nden Ahmet Demirtaş, TSE Bursa Kalibrasyon Müdürü Alp Kerem Küleri , BEBKA yetkililerinden Önder Erdoğan, Uludağ Üniveristesi Teknoloji Transfer Ofisi- Üniveriste-Sanayi İşbirliği sorumlusu Ayşegül Akpınar, Uludağ Üniversitesi Makine Bölümünden Oğuz Tunçel, ORSİAD Mesul Müdürü Emrah Suyolcu, Yönetim Kurulu Üyelerimiz ve Orhangazide faaliyet gösteren bir çok Sanayici Firma yetkilileri katıldı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu’nun yaptığı açılış konuşmasında; Gelişmiş ülkeler inovasyonu teşvik etmek, rekabetçiliği güçlendirmek ve ekonomik büyümeyi hızlandırmak amacıyla kamu yatırımlarını araştırma ve geliştirme için kullanmakta ve her geçen gün bu doğrultuda yeni politikalar geliştirmektedirler. Bu hedeflere ulaşmak için uygulanan politikalar, üniversite ve sanayi arasındaki bilgi alışverişini güçlendirmek ve üniversite ile sanayi arasında yeni ilişkiler kurmak üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu ilişkiye kamu kurumlarının da dahil edilerek böyle bir çalışma yapılmasını çok önemli buluyor, KUSİ’nin neler yapabileceği konusunda dataylı bilgi sahibi olabilmek  için sözü KUSİ Heyeti Başkanı Prof.Dr Mehmet Kanık’a bırakıyorum diyerek toplantıya başlandı.

KÜSİ (Kamu-Sanayi-Üniversite İşbirliği), AR-GE ve İnovasyonda En kapsamlı Çalışma Guruplarından Birisidir.

ULUTEK Genel Müdürü ve aynı zamanda KUSİ Heyet Başkanı Prof.Dr.Mehmet Kanık yapmış olduğu sunumunda KUSİ ile igili olarak şunlardan bahsetti: ‘’Yapısı İlin en yüksek idari amiri başkanlığında ilde görev yapan; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü,Ticaret İl Müdürlüğü, TSE,KOSGEB,Kalkınma Ajansı,Sanayi ve Ticaret Odaları,Organize Sanayi Bölgeleri,Üniversite Uygulama ve Araştırma Merkezleri,Teknoloji Geliştirme Bölgeleri,Teknoloji Transfer Ofisleri Meslek Odaları,Sivil Toplum Kuruluşları,Üniversite ve Yükseköğretim Kurumları,temsilcileri ve ilde görevli KÜSİ Çalışma Grubu Üyelerinden oluşan, bu günü kadar başlatılmış en geniş kapsamlı AR-GE İnovasyon çalışma guruplarından birisidir” dedi.

27/06/2015 tarih ve 29399 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı (2015-2018) ile resmen yürürlüğe girmiştir.

KÜSİ Strateji Belgesinde yer alan eylemlerin il bazında gerçekleşme durumlarını takip etmek, KOBİ’lere yönelik bilgilendirici ziyaretlerin Kurul içinden belirlenecek temsilciler tarafından periyodik olarak yapılmasını sağlamak, İl bazında KÜSİ faaliyetlerinin etkin yürütülmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, İl bazında KÜSİ kapsamında yapılacak işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ve yürütülmesi aşamalarında engel teşkil eden sorunları belirlemek ve bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmek, İl bazında KÜSİ kapsamında mevcut kapasitenin (akademisyen, sanayi Ar-Ge personeli, teknik altyapı, ulaşım altyapısı, finansman vb.) belirlenmesine ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yönlendirmek,İl bazında KÜSİ kapsamında işbirliği yapılabilecek alanları belirlemek ve bu doğrultuda yürütülecek faaliyetleri planlamak ve takip etmektir’’ diyerek açıklamalarda bulundu.

 

Fikri Olan Her Kesim AR-GE ve İnovasyon İçin Bu Kurumlardan Yararlanabilmeli.

Açıklamaların ardından konuşma yapan Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz;’’ Böyle bir heyetin kurulmasına Kamu kısmı adına çok memnun oldum. Bilgiyi elinde bulunduran ve bilimi kalkınma için seferber eden toplumlar, ekonomik anlamda güçlüdürler. Ülkemizi dünyanın en büyük ekonomileri arasına taşıyacak temel unsur, bilim ve teknolojidir. Bu bakımdan tüm kesimde yer alan kişilerin, rahatlıkla projelerini sunabileceği, ar-ge çalışmaları için destek alabileceği, illerde hatta ilçelerde temsilcilikler olmalı. Yeni bir fikri olan her kesim bu kurumlardan yararlanabilmeli. Buna atılan bir adım olarak kurulmuş oduğunu gördüğüm ‘’Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’’ heyetini kutluyor ve çalışmalrınızın devamını diliyorum’’ dedi.

Orhangazide faaliyet gösteren Componenta A.Ş, Sirena Marine A.Ş, Kırpart A.Ş, Cargill A.Ş, Yılkan Metal Limited Şirketi yetkilileri de firmalarıyla ilgili yapabilecekleri ar-ge, inovasyon konularında yararlanabilecekleri destekler ve yapabilecekleri işbirlikleri hakkında bilgiler aldılar.

Uludağ Üniveristesi Teknoloji Transfer Ofisi- Üniveriste-Sanayi İşbirliği sorumlusu Ayşegül Akpınar; Kısacası KÜSİ’nin, firmalara ar-ge ve inovasyon konularında yapacakları çalışmalar için TUBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB destekleri ile ilgili bilgi veren ve yönlendiren bir kurum olduğunu, bunlarla ilgili bilgi ve destek almak isyeteyen kişiler Uludağ Üniveristesi Teknoloji Transfer Ofisi ile iletişime geçebileceklerini söyledi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu;  “Kalkınmış ülkelere bakıldığında bu üç kesimin el ele çalıştıklarını ve böylece önemli başarılar elde ettiklerinin görüldüğüne dikkat çeken Efendioğlu, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın başlattığı bu proje ve böyle bir heyet kurulması bize büyük bir heyecan verdi. Bizim de bu üç kesimi bir araya getirmemiz ve başarıyı yakalamamız gerekiyor. Yapılması hedeflenen çalışmalara biz de Orhangazi TSO olarak destek veren bir kurum olmak ve elimizden geleni yapmak isyoruz” diyerek, teşekkürlerini sunmasının ardından toplatı sona erdi.