TOBB' un 72. Genel Kuruluna Katıldık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 72. Genel Kurulu için,Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılarımız Sibel Binici ve Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Muhasip Üyemiz Mehmet Ercan, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Orhan İpek ve Sadettin Ünver ile Genel Sekreterimiz Gürol Erol ve Genel Sekreter Yardımcımız Kubilay Yıldırım katılım sağladı.

Meclis Başkanımız ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz, 72. Genel Kurul öncesi Bursa Milletvekili İsmail Aydın’a Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki makamında ziyarette bulundular.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyet, 72. Genel Kurulu öncesinde Anıtkabir'i ziyaret etti. Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyetin, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Heyet, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Anıtkabir Ziyaretinin ardından, 72. Genel Kurul öncesi 10 Mayıs Salı günü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) 10, 20 ve 33'üncü yılını doldurmuş delegelere yönelik "72. Genel Kurul Hizmet Şeref Belgesi ve Plaket Töreni", TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katımıyla TOBB konferans salonunda gerçekleştirildi.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşması ile başlayan törende Hisarcıklıoğlu; ‘’Türkiye'nin coğrafyanın en güçlü, en gelişmiş ekonomisi haline geldiğini vurgulayarak, "Sadece geçen sene, özel sektör olarak 760 bin kişiye yeni istihdam sağladık. 205 milyar lira makine-teçhizat yatırımı yaptık. Küresel durgunluğa rağmen 145 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. 2008 küresel krizinden sonra, yani son 7 yılda, yanı başımızdaki Avrupa Birliği ülkeleri tek bir ilave istihdam üretemedi. Tam tersine 4 milyondan fazla çalışan da mevcut işlerini kaybetti" ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, “Sizin desteğinizle, inşallah yılda 1,5 milyon istihdam hedefini de yakalarız, Türkiye’yi 2 trilyon dolarlık bir ekonomi de yaparız, ihracatı 500 milyar dolara da çıkarırız. Türkiye’yi dünyanın ilk 10 ekonomisinden biri de yaparız” diye konuştu.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmaların ardından TOBB bünyesinde 10, 20 ve 33’üncü yılını dolduran üyelere Hizmet Şeref Belgeleri ve plaketlerini verdi.

Hisarcıklıoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra TOBB İkiz Kuleleri’n bahçesine 72’inci  Genel Kurul dolayısıyla kurulan stantları gezdiler.

TOBB 72. Genel Kurulu 11 Mayıs’ta TOBB ETÜ’de gerçekleştirildi.

11 Mayıs Çarşamba günü, TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurula, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan, TOBB Yönetim Kurulu, bürokratlar, Konseyler, Oda/ Borsa başkanları ve delegeler katıldı.

Genel kurula katılan siyasiler, izleyecekleri politikalar hakkında konuşmalarını yaptı.

TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’da; esas zenginliğin girişimci ruh olduğunu ifade ederek, “Hedeflere ulaşmak istiyorsak, geride kalmak istemiyorsak, her gün bir önceki günden daha fazla çalışmak zorundayız” dedi. Birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan TOBB Başkanı ‘Türkiye hepimizin’ mesajı verdi.

Hem Biz Kazandık Hem Ülkemiz Kazandı

Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zenginleşmek için girişimcilikten başka çıkar yolunun olmadığını vurguladı. “Ezber bozan inovasyonlar yapan, yeni nesil girişimcilere ihtiyacımız var” diyen TOBB Başkanı yatırım teşvik sisteminin yenilenmesi, katma değeri artıracak faaliyetlerin desteklenmesi talebinde bulunurken, biyo, nano ve bilgi-işlem teknolojilerinin önemi üzerinde durdu. Hisarcıklıoğlu ihracat kapasitesinin artırılması için KOBİ’lere daha çok ihracat yapmayı öğretmek gerektiğinin altını çizdi.

Hisarcıklıoğlu sözlerinin devamında ise; ‘’Oda ve Borsa camiamız, özel sektörün birlikten  doğan  gücü  oldu. Odalarımız ve Borsalarımız; özel sektörü en iyi temsil eden, üyelerinin sorunlarını çözen, hizmet kalitesi Avrupa standartlarına ulaşmış, çağdaş kurumlara dönüştü.

Sorunlara teslim olmadık. Olumsuza odaklanmadık. Tüm çevre coğrafyamızdaki ülkeler için de rol model haline geldik. Küresel piyasalardaki iş örgütlerinin tamamında da söz sahibi olduk. Değişim ve dönüşümün öncüleri haline geldik. Bütün dünyaya bu milletin neler yapabileceğini gösterdik. Hem biz kazandık, hem ülkemiz kazandı.’’dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, gelen konuklara teşekkür ederken, TOBB’un gücünü birlik ve beraberlikten aldığını vurguladı.

TOBB Yönetim kurulunun faaliyet raporunu genel kurula sunması ve komisyonların sunuşları sonrasında 72. Genel kurul son buldu.