İş Hayatında Arabuluculuk ve Çek Kullanımı Seminerini Gerçekleştirdik

İş Hayatında Arabuluculuk ve Çek Kullanımı Seminerini Gerçekleştirdik

Kadın Girişimciler Kurulumuzun çalışmalarıyla İş Hayatında Arabuluculuk ve Çek Kullanımı konulu semineri düzenledik.

Kadın Girişimciler Kurulumuzun çalışmalarıyla düzenlenen  “İş Hayatında Arabuluculuk ve Çek Kullanımı’’  konulu seminer 05 Mayıs Perşembe günü odamızda gerçekleştirildi. Seminerin konuşmacısı Av. Nil Babadağlı oldu.

Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Kıymet Aydın; ‘’Ticari hayatımızda sıklıkla kullandığımız, ihtimamla yazıp, kasalarımızda sakladığımız bu değerli kağıtlar yani çekler hakkında çok donanımlı bilgiye sahip olmadığımız ve yaşanan süreçte kredi kartlarında olduğu kadar çek kullanımında da sorunlu bir döneme girmemiz bizi bu semineri yapmaya teşvik etti. Yine aynı şekilde Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır kullanılan, bizim ülkemizde de son yıllarda kullanılmaya başlanan Arabuluculuk sistemi hakkında da merak edilen birçok şey olması sebebi ile seminer programımızı bu doğrultuda hazırladık.

Öte yandan, Arabuluculuk konusunda da Sn. Babadağlı’ dan önemli bilgiler alacağız. Yavaş yavaş benimsenmeye başlamış olan Arabuluculuk’ ta görev alan arabulucular, bakanlıkça resmi olarak görevlendirilen avukatlardan oluşmaktadır ve bu avukatların listelerine bakanlık internet sitesinden ulaşılabilmektedir. Bu bakımdan Orhangazi’ de şu anda resmi olarak Arabuluculuk yapabilen resmi bakanlık avukatı olarak Av. Nil Babadağlı’nın olması da ilçemiz için oldukça iyi bir fırsat olmuştur.

Seminer konuşmacımız Av. Nil Babadağlı kamuoyunda beklenti yaratan Arabuluculuk sistemini tüm detayları ile bugün bizlere aktaracak. Kendisine ve siz değerli üyelerimize seminerimize katıldığınız için teşekkür ediyorum’’ dedi.

Kıymet Aydın’ın konuşmasından sonra sunumuna başlayan Av. Nil Babadağlı katılımcılara; Çek nedir?, Çekte borçlanma ehliyeti nasıl olur?, Çek hesabı nasıl açılmalıdır? Çek türleri nelerdir? Çeklerde ödeme ve ibraz nasıl yapılmalıdır?, Çekte ibraz süresi ne kadardır? Ödenmeme halinde başvuru yolları nelerdir?, Çekten cayma ve Ödemeden Men, Çekin Zayi olması ve İptali halinde başvurulacak hukuki yollar, Çeklerde ciroların incelenmesi ve Cirolu çeklerde yetkili hamil ve takip hakki ve ilgili Yargıtay kararları, Karşılıksız çek ve Yaptırımları, Sahte çek nedir; Nasıl anlaşılır? konu başlıklarını detayları ile anlattı.

 

Karekodlu Çek Nedir? Nasıl Kullanılır?

Av. Nil Babadağlı 2015 yılında kullanılmaya başlanan, son yıllardaki karşılıksız çeklerin sayısındaki artış sebebi ile Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Karekodlu Çek uygulamasından da bahsetti; ’’Karekodlu Çek, üzerine bankalar tarafından, banka ve şube bilgilerini, keşidecinin hesap numarasını ve çek numarasını içeren bir Karekod basılmış olan çektir. Karekodun sorgulanmasıyla elde edilecek bilgiler doğrultusunda çek yaprağının doğruluğu teyit edilebilir, keşidecinin geçmiş çek ödeme performansına dair bilgi edinilebilir. Karekodlu Çek vasıtasıyla erişeceğiniz özet Çek Raporundan; İbraz edilen ilk ve son çek tarihlerine, İbrazında ödenen çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesine, Arkası yazılan, gecikmeli ödenmiş ya da halen ödenmemiş çeklerin adet ve tutar olarak yüzdesine, Bu bilgilerin 1-3-12 aylık kırılımlarına ulaşabilirsiniz’’ dedi.

Ticari Uyuşmazlıklarda Hızlı Çözüm Yolu: Arabuluculuk!

Ülkemizde de yaygınlaşan ve kanuni altyapısı oluşturulan Arabuluculuk konusunun da ele alındığı seminerde özellikle çok uzun ve maliyetli olan mahkemelere nazaran oldukça hızlı ve maliyetsiz çözümler sunan Arabuluculukla ilgili Av. Nil Babadağlı;’’ Arabuluculuk işçi-işveren veya para alacaklarında tarafların uyuşmazlığa düştüğü andan itibaren başvurabilecekleri, dostane bir çözüm yoludur.  Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler, Arabulucu tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.

Arabuluculukla 1 günde çözüm!

Taraflar arasında yapılan uzlaşma metni mahkeme kararı gibidir ve Arabulucunun resmi bir kişiliği vardır. Mahkemelerde Yargıya gidildiği zaman en az bir buçuk yıl zaman geçebilmektedir. Fakat Arabuluculukta bu süre 1 hafta da hatta 1 günde dahi çözüme kavuşabilir, taraflar hiçbir kayıp yaşamaz’’ dedi.

Av. Nil Babadağlı programın sonunda kendisine yöneltilen soruları cevapladı ve tüm katılımcılara gösterdikleri ilgi ve alakadan dolayı teşekkür etti.