10 Kişiden Az Çalışanı Olan İş Yerleri İle İlgili Önemli Duyuru!!!

10 Kişiden Az Çalışanı Olan İş Yerleri İle İlgili Önemli Duyuru!!!

6331 Sayılı kanuna göre, 10 kişiden az çalışanı (1-9 kişi) olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri

Sayın Üyemiz,

6331 Sayılı kanuna göre, 10 kişiden az çalışanı (1-9 kişi) olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri de 1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla tüm iş güvenliği konularında yükümlülük altına girmektedirler.

1-9 çalışanı olup da az tehlikeli işyeri sahibi İşveren veya işveren vekilleri, Anadolu Üniversitesinden 16 saatlik uzaktan eğitim yöntemiyle (açık öğretim) alacakları eğitim sertifikalarıyla, sağlıkla ilgili konular hariç kendi işyerleriyle ilgili diğer iş güvenliği hizmetlerini yürütebileceklerdir.

Bilgilendirme Detayları

6331 sayılı kanunla, Haziran 2012 ‘de  50 ve üzerinde çalışanı olan ve tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri yükümlülük altına girmiş, Ocak 2013 tarihinde ise  10-49 çalışanı ve tehlikeli çok tehlikeli işyerleri de kapsam içerisine girmişti.

Son aşamada ise 1 Temmuz 2016 tarihinde 10 kişiden az çalışanı (1-9) olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri ile kamu kurumları da kapsam altına girecek.

Bu noktada ise daha önce yürürlük kapsamına giren işyerlerinden farklı olarak;

10 kişi üzerinde yer alıp tehlikeli ve çok tehlikeli gurupta yer alan işyerleri, iş güvenliği yükümlülüklerini kadrolu iş güvenliği personeli bulundurarak veya dışarıdan OSGB’ lerden (ortak sağlık güvenlik birimleri) hizmet almak suretiyle yerine getirmekteyken,

İş Güvenliği yükümlülüğünüzü kendiniz yerine getirebileceksiniz.

1-9 kişi çalışana sahip ve az tehlikeli gurupta yer alan işyerleri isterlerse yine aynı diğer guruplarda olduğu gibi kadrolu iş güvenliği personeli bulundurarak veya OSGB’ lerden hizmet alabilecekler, isterlerse sağlık hizmetleri hariç iş güvenliği yükümlülüklerini işveren veya işveren vekili aracılığıyla bizzat yürütebileceklerdir.

Eğitim sertifikasını alanlar, iş güvenliği sorumluluğunu üzerine alabilecek.

1-9 çalışanı olup az tehlikeli gurupta yer alanlar,  işveren veya işveren vekili tarafından Anadolu üniversitesinin (açık öğretim) açacağı uzaktan eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilecekler.

Sözü edilen eğitimler Anadolu üniversitesince “işveren ve işveren vekili için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri e-sertifika programı başlığı altında başlatılmış olup http://esertifika.anadolu.edu.tr/program/14 linkinden başvuruda bulunulabilir.

İlk dönem başvuruları 15 Ocak 2016 tarihine kadar devam edecektir.

Eğitimlere nasıl Başvuracağız ?

“İşveren veya işveren vekili için iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri E-Sertifika programına” kayıtlar ve yapılması gerekenler ise şu şekilde gerçekleşmektedir.

  • Kimler katılabilir: Eğitim programına 18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir diploma derecesine bakılmaksızın herkes katılabilir. Hatta gelecekte işveren veya işveren vekili olmayanlarda, bir liyakat kazanabilmek için katılabilirler.
  • Başvuru tarihi: İlk dönem eğitim başvurusu tarihleri 28 Aralık 2015 – 15 Ocak 2016’ tarihleri arasındadır (Yıl içerisinden 2 dönem daha açılacak).
  • Başvurular: İnternet ortamından http://esertifika.anadolu.edu.tr adresinden yapılmaktadır (ayrıntılı açıklamalara  http://sinav.anadolu.edu.tr/sb2/sss.html sayfasından ulaşabilirsiniz).
  • Kayıt bedeli: 250 TL’ dir.
  • Uzaktan öğrenim nasıl olacak: e-öğretim hizmetleri http://esertifika.anadolu.edu.tr/portal  adresinde yer alan e-sertifika programları web sayfası üzerinden elektronik ortamda 15 Şubat 2016 tarihinden sonra yayınlanacak 16 saatlik eğitimlerle yapılacaktır.
  • Sınavlar: 7 Mayıs 2016 Cumartesi günü Açıköğretim tarafından belirlenen saat ve merkezlerde yapılacaktır. Katılımcılar, başvuru esnasında sınav yerlerini tercih edebilecekler.
  • Sınavdan geçme kriteri: Sınavlar 100 tam puan üzerinden gerçekleştirilecek olup, 50 ve üzerinde puan alanlar “İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerinin Yürütümüne İlişkin İşveren veya İşveren Vekili Eğitimi Tamamlama Belgesi” alarak sınavı geçmiş sayılacaklardır.

Sınavı kazandım ne yapacağım?

Sınavda başarılı olup sertifika almaya hak kazanan işveren veya işveren vekilleri son aşamada ise İş Güvenliği Yükümlülüklerinin takip edildiği İSG-KATİP sistemine internet üzerinden elektronik ortamda kayıtlarını yaptırmaları yeterli olacak.

İSG-KATİP sistemine kayıtların nasıl yapılabileceği ve detaylı açıklamalara https://isgkatip.csgb.gov.tr/ , http://csgb.gov.tr/csgbPortal/csgb.portal , http://csgb.gov.tr/csgbPortal/isggm.portal adreslerinden ulaşılabilir.

Bilgilerinize sunarız.