Gedelek Turşu Festivali Gerçekleştirildi

Orhangazi Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen

Orhangazi Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen 1. Gedelek Turşu Festivali, kortej yürüyüşünün ardından Pınarbaşı’nda yapılan konuşmalarla başladı. Orhangazi TSO Başkanı Ergün Efendioğlu, turşunun marka olması için uğraştıklarını belirterek, “İller ve ilçeler, ürünleri ve markaları ile bilinir. Bu ürünler coğrafi işaret alarak bölgenin patentli ürünü olurlar. Gedelek turşuları da sahip çıkılması gereken ürünlerinden birisidir. Valimizi ziyarete gittiğimizde Orhangazi’nin ürünlerine sahip çıkılması gerektiğini söylemişti. Biz de tavsiyeleri doğrultusunda ilçemizin önemli değerlerinden biri olan Gedelek turşumuz için çalışmalara başladık. Gedelek turşularının Pınarbaşı suyundan yapıldığı için çok özel bir tadı var. Turşumuz için coğrafi işaret başvurusunda bulunduk dedi. Yapılan tahlillerde bu suyun turşunun kalitesinde önemli etkisi olduğu tespit edildi. Ürünümüzü fuarlara götürmeye başladık. Gedelek’te 1950’li yıllarda başladı. Bugün 50 civarında turşu firması faaliyet gösteriyor” dedi.

 

Belediye Başkanı Neşet Çağlayan da, Orhangazi’nin yıllık yarım milyar dolara yaklaşan ekonomik katkısı bulunduğunu hatırlatarak, “Orhangazi Bursa için büyük önem arz eden bir ilçe. Orhangazi’nin taşıdığı potansiyeli yeterince yansıtamadığı kanaatindeyiz. Bu ve benzeri çalışmalarımızla Orhangazi’de gün yüzüne çıkması gereken ürünleri bir bir ortaya koyacağız. Gerek İznik gölümüz, gerek Keramet Ilıca kaplıcalarımız, gerek Gürle dağımız ve gerekse mesire alanlarımızla artık Orhangazi’nin şu ana kadar farkına varılmayan değerlerini ön plana çıkaracağız. Herkes Orhangazi’nin farkına varacak” diye konuştu.

 

Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer ise Gedelek turşusuna patent ve coğrafi işaret almak için çalışmalara devam ettirdiklerini anlattı.
Vali Münir Karaloğlu da, Bursa’nın bir sanayi şehri olmasının yanında tarım şehri de olduğuna dikkat çekerek, “Geçen hafta Almanya’da Bursalı sanayicilerimizin neler başardığını görmüştük. Burada, bu Osmanlı köyü olan Gedelek’te de turşu festivalini yapıyoruz. Biz Bursa’da bir çok ürün için şenlik yaparız; kestanemize, incirimize, biberimize, zeytinimize kirazımıza. Şimdi de turşumuza festival yapma zamanı geldi. Bursa bölgesinde yetiştirilen 19 ayrı ürünümüze ticaret odalarımız, ticaret borsalarımız eli ile coğrafi işaret alma çalışmalarımız devam ediyor. Bunu niye yapıyoruz. Ürünlerimiz tescil altına girsin, ürünlerimizin standardı belli olsun. Bundan sonra bizim koyduğumuz standartlara göre bu ürünlerini üretsinler. Ülkenin başka bir noktasında üretilen turşuya Gedelek turşusu denemesin. Çünkü, Gedelek turşusunu turşu yapan da bu mübarek sudur. Bunun için Gedelek turşusunu marka değeri olarak koruma altına almamız lazım” şeklinde konuştu.


Gedelek’te uzun yıllardır turşu yapan üreticilere çınar fidanı ve sertifika verildi. Festival alanına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına bir çınar fidanı protokol mensupları tarafından dikildi. Festivale AK Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın ve Hüseyin Şahin’in yanı sıra çok sayıda yetkili katıldı. Protokol üyeleri festival alanında bulunan stantları gezerek vatandaşlarla sohbet edip, Gedelek turşusunun tadına baktı.