Zorunlu Olan Ustalık Yetki Belgesi Eğitimleri Devam Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" ile inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması, çalışacak ustaların da çalışabilmek için eğitim alarak usta belgesi almaları zorunluluk haline getirildi.

İnşaat ve tesisat işlerinde işin niteliğini arttırmak ve nitelikli yapı inşa edilmesine yönelik yapım faaliyetle ve süreçlerinin takibini sağlamak üzere hazırlanan yönetmeliğin kapsamında her türlü yapım işinde yapı müteahhitliğini üstlenecek gerçek ve tüzel kişilerin yetki belgeli usta çalışma zorunluluğu getirilmiştir. Yani inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılan yönetmelikler çerçevesinde, Mesleki Yeterlilik Kurumu ve bu kurumca yetkilendirilen kuruluşlarca verilen belgeleri almaları zorunlu kılındı. Verilmiş olan geçici belgeler ile şu anki ustalarımız yılsonuna kadar çalışabilecekler. Bu nedenle belgesi olmayan veya Geçici ustalık belgesi olanlar yılsonuna kadar Ustalık belgesi eğitimlerine katılmaları gerekmektedir.

Yapılacak kontrollerle, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadığının denetleneceği ve ustalık yetki belgesi bulunmayanların cezai işlemlere maruz kalacaklar ve belge almadan yaptıkları işi yapamayacaklar.

Bu sebepten dolayı geçtiğimiz günlerde Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Öztürk ve Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Kocabey’ in, Orhangazi Belediyesinin ve Kız Meslek Lisesi Müdürlüğünün çalışmalarıyla, inşaatlarda çalışmak isteyenler için ustalık yetki belgesi kursları düzenlenmiş ve ilk dönem kurslar tamamlanmıştır.

Kursları başarıyla tamamlayan yaklaşık 390 kursiyere sertifikaları 8 Mayıs 2014 Perşembe günü Kız Meslek Lisesi binasında gerçekleştirilen ustalık yetki belgesi sertifika töreni ile belge almaya hak kazananlara belgeleri verildi.

Törende, Kız Meslek Lisesi Müdürü Sadettin Höçük, İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Aydın ve Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayanın konuşmalarının ardından sertifika törenine geçildi.

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu üyeleri Orhan Kocabey ve İslam Kurtiş’ in de kursiyerlere sertifika verdiği törenin ardından yaptıkları açıklamalarda, İnşaat sektörü gibi Türkiye’nin ve Orhangazi’nin lokomotif sektörlerinden birine belge zorunluluğunun getirilmesinin inşaatlarda kalitenin arttırılması açısından son derece önemli olduğunu vurguladılar. Oda üyelerini yakından ilgilendiren bu eğitimin önemine istinaden çalışmalara destek verdiklerini ifade eden oda yetkilileri, son derece önemli olan bu kursun ilerleyen günlerde tekrar açılacağını belirtti ve inşaat sektöründe bulunanların çalışanlarını mutlaka bu eğitimlere göndermeleri gerektiğini, aksi takdirde cezai işlemlere ve ustalarını çalıştıramamakla yüz yüze kalacaklarını ifade ettiler.