Gedelek Turşusu Coğrafi İşareti Tanıtımında, Gedelekli Bayanlarla Biraraya Gelindi

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Gedelek turşusunun coğrafi işaretini almak için yaptığı  çalışmalar kapsamında Gedelekli bayanlarla biraraya gelerek, konu hakkında bilgiler verdi. Aynı zamanda turşu festivali konusunda görüşlerini aldı.

Bölgenin ürünü olan “ Gedelek Turşusunun “  Coğrafi İşaretinin alınmasıyla ilgili Marka komisyonunda yer alan Orhangazi TSO Yönetim kurulu başkan yardımcıları Murat Öztürk, Sibel Binici ve Sayman üye Mehmet Ercan’dan oluşan heyet Coğrafi işaret çalışmaları kapsamında  turşu üreticileri ile defalarca bir araya gelmişti. Heyet bu defa da Gedelekli bayanlarla biraraya gelerek konu hakkında bilgilendirme yaptı.

Ardından Gedelek köy okulunda yaklaşık 60 kişiden oluşan Gedelekli bayanlara, Gedelek muhtarı ile birlikte bir sunum gerçekleştiren heyet, Coğrafi işaretin önemi, Gedeleğe sağlayacağı faydalar, Gedelek’in ve meşhur olan turşusunun önemi ve kalkınması için yapılan tüm çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Ardından turşu festivali konusunda görüşlere yer verildi. Eylül ayı içerisinde bir turşu festivali düzenlemek istediklerini dile getiren Orhangazi TSO Yönetim kurulu başkan yardımcısı Murat Öztürk, festival konusunda bayanların görüşlerinin alınması ve bu konuda köy kadınlarının da çalışmaların içerisinde yer almasının çok önemli ve faydalı olacağı düşüncesini paylaştı.

Gedelekli bayanlardan oluşturulan yaklaşık 15 kişilik bir ekibin bu konuda gönüllü ve istekli olarak çalışabileceği salondaki katılımcılardan dile getirildi.

Orhangazi TSO Sayman üyesi Mehmet Ercan, ‘’Bu çalışmayı tek başımıza yapamayız, ancak ve ancak birlik ve beraberlik içerisinde olursak başarabiliriz. Bu konuda köyümüze sahip çıkalım’’ dedi.

Yönetim kurulu başkan yardımcısı Sibel Binici yaptığı konuşmada; ’’Saitabat, Cumalıkızık, Beypazarı bizler için önemli örnekler. Buraların bizlere ışık tutması gerekiyor. Gedelek köyü olarak köyün kültürünü korumalıyız. Köyün estetik yapısını iyileştirerek insanları buraya çekmeyi amaçlamalıyız. İnsanlar geldiklerinde turşunun tadına ve köyün güzelliğinin farkına varmalıdır’’ dedi.

Gedelek Köyü Muhtarı Mehmet Dönmez, halkın daha duyarlı olması gerektiğini, birlik ve beraberlik sağlayarak Gedelek’in ve turşunun adını duyurabileceklerini ifade etti.

Pınarbaşı suyunun olduğu bölgeyi piknik alanı olarak faaliyete geçirmek istediklerini söyleyen köy muhtarı, her türlü doğallığa sahip olduklarını ve bu değerlere sahip çıkmaları gerektiğini söyledi.

Orhangazi TSO Marka Komisyonu;  Gedelek turşusu ile ilgili yapılan tüm çalışmaların, ilçemize ve Gedelek’teki turşu üreticilerimize çok daha fazla katma değer sağlayacağını” ifade etti.

Toplantıya katılan Gedelekli bayanlar, yapılan çalışmalardan son derece memnun olduklarını ve bu konuda ellerinden gelen özveriyi göstereceklerini ifade etti.