2024 Gündem Ekonomi Panelimizi Gerçekleştirdik

2024 Gündem Ekonomi Panelimizi Gerçekleştirdik

Türkiye’de yatırımlarından sıkça söz ettiren, Erdemoğlu Holding ve SASA Polyester AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ile ekonomi gazeteciliğinde sektörünün önemli isimlerinden Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomi gazetesi yazarı Şeref Oğuz konuşmacı olarak katıldı.

Odamızda gerçekleştirilen , “2024 Gündem Ekonomi ” paneline, oda üyelerimiz ve çok sayıda katılımcı büyük ilgi gösterdi.

Türkiye’de yatırımlarından sıkça söz ettiren, Erdemoğlu Holding ve SASA Polyester AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu ile ekonomi gazeteciliğinde sektörünün önemli isimlerinden Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ ve Ekonomi gazetesi yazarı Şeref Oğuz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, “Bugün bizlerle birlikte olan, Sayın İbrahim Erdemoğlu,  Sayın Hakan Güldağ ve Sayın Şeref Oğuz’u ağırlamaktan, şahsım ve odamız yönetim kurulu adına, memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Erdemoğlu’nu Meclis başkanımızla beraber ziyaret ederek, geleneksel olarak gerçekleştirdiğimiz, panellerimizi anlattık. Sayın Güldağ ile birlikte, bilgi ve tecrübelerini  paylaşmak üzere odamızda ağırlamak istediğimizi ilettik, kendileri sağ olsunlar kabul ederek bizleri onurlandırdılar dedi. Hatırlı ayrıca,  üyeler hakkında bazı bilgileri paylaşmak istediğini belirterek, 1200 üyemizle 17 Bin kişiye istihdam sağlayan, 600 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren, farklı sektörel yoğunluk yapısıyla, Gıda, Otomotiv, Makina, Tekstil, Motor-yat, Maden ve son zamanlardaki tarım yatırımlarıyla, Bölgeye ve Ülkemize önemli katma değer yaratan üyelere sahip olduklarını ifade etti.
 

Panelin devamında, söz, gecenin önemli konuşmacısı olan Erdemoğlu’ na verildi.

İş hayatındaki tecrübelerini, yatırımlarını ve başarı hikâyesini paylaşan Erdemoğlu, 1970 yılında ticari hayatına başlayan babası Mehmet Erdemoğlu’nun ışığında devam ettiklerini ve dürüstlükten şaşmadan, kimseyi hor görmeden, kimsenin işine müdahale etmeden, bitmiş işleri bozmadan, ödemelerimize sadık kalarak, çalışanlarımızın ücretlerini düzenli ödeyerek, anlaşmalarımıza sadık kalarak, hoşgörüyü elden bırakmadan, İşimize, insanımıza, vatanımıza, devletimize, bayrağımıza sahip çıkarak, şeffaf ve çok çalışarak bu noktaya geldiklerini ifade etti.

Erdemoğlu, bizim başarımızın temelinde aile anayasamız bulunuyor, karımızın % 90 ını yatırıma aktarıyoruz, bu şirketimizi için bir kural, diğer önemli konular ise, doğru insanlarla çalışıyoruz. Tedarikçilerimizi değiştirmiyor, onları da bizimle birlikte büyütüyoruz. Çalışanlarımıza değer veriyoruz, teknolojik gelişmeleri takip ediyoruz, anlaşmalarımıza sadık kalıyoruz, ülkemize yatırım yapmayı bir görev olarak görüyoruz dedi.

ERDEMOĞLU’NDAN ORHANGAZİ’YE OKUL MÜJDESİ

Gelen soruları cevaplayan Erdemoğlu, eğitimin ülkenin gelişimi açısından sonra derece önemli olduğuna ve nitelikli elemana duyulan ihtiyacın önemine vurgu yaparken gelen soru üzerine, İbrahim Erdemoğlu, Orhangazi’de eşinin adının verildiği bir teknik lise veya ara eleman yetiştirebilecek bir okul yaptırmak istediği müjdesini verdi.

Yaptıkları yatırımlardan bahseden İbrahim Erdemoğlu, Yumurtalık'ta Özel Endüstri Bölgesinde 25 milyar dolarlık polyester üretim tesisi yatırımı ile ülkenin önemli ithalat açığını kapatacaklarını belirtti.

PTA konusunda yapılacak yatırım sayesinde ülke olarak daha güçlü rekabet edebilir hale geleceklerini ifade eden Erdemoğlu, bu yılın 6. Ayında üretime geçilmesinin planlandığını belirtti.

Yapılan tüm yatırımların hepsi bu ülkenin malı, bizim değil, hiç birimiz bu kazandıklarımızı yanımızda öbür dünyaya götürmeyeceğiz dedi.

Gelen soruları cevaplayan Erdemoğlu, SASA’yı Sabancı Holdingden nasıl almaya karar verdiklerini ve sonraki dönemde girdikleri yatırım süreçlerinin detaylarını paylaştı.

 “2024 KAYBETMEMENİN KAZANÇ OLACAĞI BİR YIL OLACAK”

Güldağ ve Oğuz ise, Türkiye’de ve Dünyada yaşananların ekonomiye etkisini değerlendirdiler.

Hakan Güldağ, ekonominin nabzını tutarak, enflasyon, yatırım, döviz piyasası, borsa gibi birçok konuda bilgiler aktardı.

Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de yapan Hakan Güldağ ise yaptığı konuşmasında özellikle, dolar kurunun yılsonunda 38 TL. Civarı olabileceğini düşündüklerini ifade etti. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından sonra faizlerin yavaş yavaş düşürüleceğini düşündüklerini belirten Güldağ, borsada güçlü firmalara ve yatırım fonlarına yatırımlar yapılabileceğini, altın ve gümüş tarafında yükseliş açısından olumlu bakılabileceğini söyledi.

Şeref Oğuz ise yaptığı konuşmasında, 2024 yılında kaybetmemenin kazanç olacağız bir yıl olacak. Bu yıl kaybetmeden ayakta kalmayı başarabilirsek kazanacağız, Oğuz sözlerinin devamında, Cari açık savaşcısı olarak gördüğüm Erdemoğlu holding gibi firmaların artmasını temenni ediyorum dedi.

Şeref Oğuz, ayrıca Çin’in en büyük şirketi olan Alibaba’ nın kurucusu Jack Ma’nın bir sözünü paylaşmak istiyorum dedi.

Jack Ma, Ben teknolojiden anlamam, ama teknolojiyi en iyi bilenleri bulup onları çalıştırır ve onların da bir arada uyumlu çalışmak benim uzmanlık alanım diyor. Erdemoğlu’nun da ifade ettiklerinde aynı şeyleri duyuyorum. Demek ki bu durum vizyoner insanların temelinde yatan hayat felsefelerini ticari hayatlarına katmalarından kaynaklandığını bir kez daha görmüş oldum, bu açıdan teşekkür ediyorum kendilerine dedi.

Eğitim sisteminde değişim ve gelişim sağlanarak, ticari hayattaki başarıları arttırabileceğimizi düşünüyorum. Özellikle matematik bilimine önem verilmeli, 2023 yılında 208 üniversitemizde 950 bin diploma üretilmiş. Önemli olan öğrenci mezun etmek değil, nitelikli öğrenciler mezun etmek dedi.

Panelistler, katılımcıların sorularını da tek tek yanıtlayarak, merak edilen tüm konulara cevap verdiler.

Panel programı, panelistlere verilen hediyelerin takdim edilmesiyle son buldu.