8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Odamızda Kutladık

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Odamızda Kutladık

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Odamızda Kutladık

Kadın Girişimciler Kurulumuzu’nun Düzenlediği “İz Bırakan Kadınların Başarı Hikâyeleri” Seminerini Odamızda gerçekleştirdik

Reeder Kurucu Ortağı Sezen Sungur Saral ve Döktaş A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Sibel Binici’nin konuşmacı olduğu seminerde  kadınlar için iş hayatında kendilerine inanmaları ve vazgeçmemeleri için ilham veren tüyolar verildi.

Yoğun katılımla gerçekleşen programa Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Emniyet Müdürü Ayşen Atik Çetiner, Bursa Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sevgi Saygın, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı, Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerimiz ile Girişimci Kurulları Üyelerimiz katıldı.

Kadın Girişimciler Kurulu Başkanımız Seda Şentürk’ün açılış konuşmalarıyla başlayan programda ilk söz alan Sezen Sungur Saral, 2005’de Uluslararası Ticaret bölümünden mezun oldum ve CNR Holding'te çalışmaya başladım. Öğrenciyken uluslararası firmalara önce staj için sonra da iş için başvurmuştum. Zorunlu stajlarımı Arkas ve Norm Civata’da yaptım. Her ikisi de kurucularının belirli hikayeleri olan şirketler; ancak bu yıllar 2000-2005 arasına denk geliyordu ve Türkiye'de aslında bir girişimcilik ekosistemi yoktu. Bizim için şimdiki gibi bir start-up'ta çalışmak pek havalı bir şey değildi. Bu nedenle karar verirken biraz arada kalmıştım ama mezuniyetten sonra ailemin de yönlendirmesiyle yine bir kadın girişimcinin şirketi olan CNR'a girdim. Orada pek çok farklı sektörü deneyimleme imkanım oldu, otomotiv, kozmetik gıda gibi alanlarda pek çok fuar düzenledim. ABD’deki emlak krizinden sonra profesyonelliğin karizması sarsıldı ve bu noktadan sonra oradaki işi bırakıp kendim için bir şeyler yapma kararı aldım.

“Kadınlar dayatılan rollere kulak asmazsa çok şey başarabilir

Alibaba’dan bir tane e-kitap okuyucu aldık ve çok sevdik. Sonra bu alet bozuldu ve bugün yaptığımız işin en ilkel halini tek bir üründe o zaman yaptık, aleti tamir ettik, sonra da yeni bir tane sipariş ettik.

Saatçilere gittik, onların küçük tornavidalarıyla açtık, bir şekilde tamir ettik. Sonra da satmak için internete koyduk ve inanılmaz bir talep oldu. Bu da bizi kitap okunmayan bir ülkede e-kitap'ın kitap okuma alışkanlıklarını değiştireceğine inandırdı. O zamanlar cep telefonu ya da tablet yoktu; ama e-kitap bir başlangıçtı. Biz bir marka yaratıyoruz ama aslında bilgiye ulaşmaları için insanların eline ulaşılabilir fiyatlara sahip bir araç veriyoruz. Daha firmamızı kurmadan, Kasım 2009’dan Şubat 2010’a kadar internet üzerinden e-kitap okuyucu satmaya başladık. Şubat 2010’da Reeder’ı kurduk. Misyonumuz yeni teknolojileri ulaşılabilir fiyatlarda sunmak. O zaman bu işe o kadar inandım ki arabalarımızı evimizi satıp tüm birikimimizle bu işe başladık. Bu dedlilik başarılı olamazsınız tutmaz diyenlere kulak asmadan ekibimizle çok sıkı çalıştık.Benim şirketimde 7 departman var ve 4’ünün başında kadın yönetici var. Şirketin %68’lik hisse oranı kadınlarda. Kısacası cesaret ve motivasyonla dayatılan rollere kulak asmazsak yapabileceğimiz çok şey var.

Sezen Sungur Saral’ın ardından sunumuna başlayan Sibel Binici, Özellikle iş yaşamında kadın olarak tutunabilmek vazgeçmemek günümüzde çok daha değerli. Senelerdir verdiğim mücadelemde hiç vazgeçmedim. Çok zor durumlarda kalmamıza rağmen, sonuçları benim için kötü de olsa ben elimden geleni yaptım savaştım diyebilmek için çalıştım.

Biliyorsunuz Döktaş Orhangazi’de özellikle istihdam konusunda çok önemli bir fabrika yaşadığımız bazı sıkıntılar nedeniyle özellikle adımızın Componenta olduğu zamanlardan eskiden olduğu gibi Döktaş ruhuna dönüş bizim için çok sancılı oldu.

Finanse ettiğimiz Finlandiya’daki fabrikamızın ödemelerimizi yapmamasıyla maddi olarak zora girdik ve aslında hikayemiz orada başladı. Fabrikamız Finlandiyalı Componenta’dan ayrıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Genel Müdür Sabri Özdoğan’ın da büyük destekleriyle birlikte günden güne kötüye giden bir firmadan artık düze çıkmış hatta eski günlerine dönmüş bir firmaya dönüşmüştük.

Orhangazimizin yine çelik üretiminde bir numaralı firmalarından Asil Çelik’in ortaklarından Güriş grubunun Döktaş Metal’i satın almasıyla iyice ivme kazanan başarımız nihayetinde binlerce çalışanımızla beraber bu sorunların üstesinden geldik.

Başarının Temelleri İçin Prensip Haline Getirdiğim Kurallarımdan Hiç Vazgeçmedim

Sibel Binici, Öncelikle içimizde mutlaka insan sevgisi olması gerekiyor. Bununla birlikte hayal kurmak, inanmak, sabırlı olmak en temel kural. Beni çok aştığında bile her zaman hedeflerimi ve hayallerimi büyük tuttum. İnandığım şeyler uğruna savaşmaktan hiç vazgeçmedim ve asla yılmadım. İçinde bulunduğum durum ne olursa olsun elimdekilere hep şükrettim. Tabi bugünlere gelmemizde çalışanlarımız ve tedarikçi firmalarımızın da çok büyük etkisi var. Özveriyle çalıştılar. Aramızda kurulan güven bağı ve birbirimize karşı dürüst olmamızla birlikte iyice güçlendi. Sürdürülebilir başarı için ekip ve müşteri sadakatini sağladığımızı düşünüyorum. Fabrikanın kapanma ihtimalinin olduğu zor dönemlerimizde bile kendilerini her an her durumdan bilgilendirdik içinde bulunduğumuz durumu anlattık ve birlikte çözüm bulduk. Her zaman bir yol bir çözüm vardır. İşimde de özel hayatımda da bunu ilke edindim ve umutsuzluğa kapılmadım.

Buradan tüm kadınlara seslenmek istiyorum daima hayal kurun ve umudunuzu hiç yitirmeyin dedi.

Kadın Girişimciler Kurulundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyemiz Burak Tokuç, “ Odamız Kadın Girişimciler Kurulumuza, her yıl olduğu gibi, bu yıl da Dünya Emekçi kadınlar gününde için bizler için düzenledikleri programdan dolayı teşekkür ediyoruz dedi .

Seminer sunumların ardından soru – cevap bölümü ve verilen ikramlarla son buldu.