İş Kazası Ve İşveren Yükümlülükleri Semineri Odamızda Gerçekleştirildi

İş Kazası Ve İşveren Yükümlülükleri Semineri Odamızda Gerçekleştirildi

İş Kazası Ve İşveren Yükümlülükleri Semineri Odamızda Gerçekleştirildi

‘’İş Kazaları Sonrasında İşveren, İşveren Vekilleri ve İş Sağlığı Güvenliği Profesyonellerinin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları” Bilgilendirme Seminerinde Hukuki ve Cezai Süreçler Anlatıldı

Odamızda, Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği yetkililerin sunumlarıyla seminer gerçekleştirildi. Odamız toplantı salonunda gerçekleştirilen seminerin moderatörlüğünü Emekli Baş Müfettiş Elektrik Mühendisi ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı Faruk biçer yaparken, sunumları Bilirkişi Makine Mühendisi ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı Alp Güller, Avukat İrfan Koçak ve Avukat Nisa Ören gerçekleştirdi.

Oda üyelerimiz ve muhasebecilerin ilgi gösterdiği programa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cem Kapitan, Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Üyelerimiz İslam Bektaş katıldı.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Cem Kapitan ve Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği başkanı Mustafa Güveloğlu’nun açılış konuşmalarıyla başlayan toplantıda Cem Kapitan, “Öncelikle, böyle bir toplantının yapılması için gerekli hassasiyeti gösteren bu konuda farkındalık yaratmaya çalışan Bursa İş Sağlığı ve Güvenliği Derneği’ne teşekkür ediyorum. Bir çok işvereni ilgilendiren bu konuda Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin bilgilendirilmesine katkıda bulunmaktan dolayı memnuniyet duyuyor ve bu konuda destek olmaya devam edeceğimizi bildirmek istiyorum” dedi.

Mali Mesuliyet Sigortası İşveren İçin Önemli

Sunumlarda, İşveren/işveren vekillerinin ve iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin hukuki ve cezai sorumlulukları konusundaki eksik olan ve yanlış bilinen konuları ile birlikte, alınacak küçük önlemlerle ne gibi yükümlülüklerin yerine getirilebileceği ve kazaların oluşmasının önüne geçileceğine dair konular anlatıldı. Özellikle iş kazası gerçekleştikten sonra işverenlerin ve sorumluların karşılaşacakları hukuki ve cezai süreçlerle ilgili sunumlarda bulunuldu.

Avukat İrfan Koçak, İş kazası durumlarında işçinin kusuru oranına bağlı olarak işverenin ödeyeceği tazminat cezası miktarı belirlenir. Burada mali mesuliyet sigortası yaptırmanın önemi devreye giriyor. Bu işverenin yaptırması gereken bir sigorta olup, kaza yaşanması durumunda bu sigorta işverenin ödeyeceği tazminatı ödüyor.

Özellikle kaza olur olmaz sigortanın bilgisinin olması oldukça önemli çünkü faiz başlangıç tarihi kazanın meydana geldiği tarihtir. Bir de sigorta yaptırılırken tazminat kapsamı hem maddi hem manevi olarak belirtilmeli dedi.

İşveren, Denetim ve Gözetim Sorumluluğunu Her zaman Yerine Getirmeli !

Koçak, başka bir işyerinde sigortalı olan işçi taşeron olarak çalıştığı yerde iş kazası meydana gelirse işveren sorumlu olur. Sadece anahtar teslim işlerde bu durum geçerli değildir. Bir iş yapma karşılığında anlaşılan, o işin ehli olan işçinin herhangi bir kaza durumunda sorumlu olmaması için yapılan sigortada bu belirtilmeli. Ancak her durumda geçerli olarak, işveren gerekli güvenlik önlemlerini almazsa sorumlu olur. Her ne kadar güvenlik kuralları belirlenmiş olsa bile işveren gözetim ve denetim sorumluluğunu da yerine getirmeli, gerekli kurallara uymayan çalışanlar için caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır.

İş Hukuku Davaları Arabuluculuk İle Kayıt Altına Alınmalı

Gerçekleşen olayda arabuluculuk hizmeti almakta geçerli bir yoldur.  İşçi ve işverenin anlaşmasıyla yapılan arabuluculuk kayıt altına alınırsa sorun çözülmüş olur. Arabuluculuk olmadan yapılan işçi-işveren anlaşmalarında işçi tarafının yeniden dava açma hakkı her zaman vardır. Arabuluculuk kaydıyla yeni delil ortaya çıkmadığı sürece tekrardan dava açılamaz.

Ceza Sorumluluğunda Her Birey Kendi Eyleminden Sorumlu

Sunuma devam eden Avukat Nisa Ören, “Ceza sorumluluğuna göre işçi de işveren de kendi eyleminden sorumludur. Verilecek cezalar kusura dayalıdır.  İşverenin gözetim ve denetim yükümlülüğü, dikkat ve kontrol yükümlülüğünü doğurur. Örneğin günlük yevmiyeyle anlaştığımız kendi işinin ehli olan bir işçi kaza geçirirse işverenin de kazada sorumluluğu bulunur. Alt işverene iş verilirken o kişinin bu işi yapabilmek için yeterli olduğu belgelenip kayıt altına alınmalıdır” diyerek örneklemelerde bulundu.

Avukat Nisa Ören ve İrfan Koçak’ın sunumlarının ardından, Bilirkişi Makine Mühendisi ve A sınıfı iş güvenliği uzmanı Alp Güller, yaşanabilecek iş kazaları hakkında bir çok örnekler sunarak, ne gibi sonuçlarla karşılaşıldığını ve alınabilecek önlemleri katılımcılarla paylaştı.

Saat 14:00  başlayan program, katılımcıların sorularının ardından saat 17:00’de sona erdi.