Coğrafi İşaret Sertifika Törenini Gerçekleştirdik

Coğrafi İşaret Sertifika Törenini Gerçekleştirdik

Coğrafi İşaret Sertifika Törenini Gerçekleştirdik

Orhangazi Gedelek Turşularını üreten ve coğrafi işareti kullanan üreticiler için “Orhangazi Gedelek Turşusu Coğrafi İşaret Sertifika Töreni’’ düzenledik.
 

Törene Orhangazi Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Bekir Aydın, Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gürkan Kabul ve Gedelekli tüm turşu üreticileri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanımız Murat Öztürk,  Konuşmasında, “2014 yılında başlayan çalışmalarımızı 2017 yılında başarıyla tamamladık. Bu yolda bizlere en büyük desteği veren Gedelek Mahallesinin tüm üreticilerine teşekkürlerimizi sunmak istiyorum ve üreticilerimizi hep birlikte alkışlamanızı istiyorum” diyerek, üreticilerin vermiş olduğu destek için salondan alkış aldı.

Orhangazi Belediye Başkanı Bekir Aydın yaptığı konuşmada, “ Üreticilerimizin verdiği emeği takdir ediyor ve Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odamızı da yürüttükleri çalışmalardan dolayı kutluyorum. Bildiğiniz üzere çok sevdiğimiz bir filimden alınmış anekdotumuz vardır, turşunun iyisi limonla mı olur, sirkeyle mi olur? Ne sirkeyle, ne limonla, eğer o turşuya Gedelekli Üreticimizin eli değmemişse en iyi turşu o turşu olur” diyerek, üreticilere olan takdirlerini dile getirdi.

Orhangazi İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz ise yaptığı konuşmada,” Orhangazi TSO yaptığı bir çok çalışmada olduğu gibi bu çalışmada da başarılı sonuçlar çıkarmıştır ve bunu Gedelekli Üreticilerin desteğiyle başarmıştır. Bu türden bölgesel değerler her zaman bulunup ortaya çıkarılmalıdır, bürokratlar olarak bizlerde öncülük ederek fırsatların kaçmasına izin vermemeliyiz” diyerek üreticilere ve Odaya teşekkürlerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından, törende Uluslararası Patent Birliğinin son iki dönemdir başkanlığını yapan Erdem Kaya coğrafi işaret bilgilendirme sunumunu gerçekleştirdi. Kaya; coğrafi işaret alınmasındaki süreçlerden ve Bursa’nın coğrafi işaretli ürünlerinden bahsederek, Orhangazi Gedelek Turşusunun coğrafi işaret almasıyla ne kadar önem kazandığından bahsetti. Gedelekli üreticilerin, ürünlerinin üretiminde hassasiyetle üretim yapmalarına devam etmelerini hem de Gedelek turşusu ibaresi ile ürün satanların, Coğrafi İşaretin katma değerine zarar vermesine izin verilmemesi gerektiğine vurgu yaptı.

Sunumunun ardından, Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı ve Meclis Başkanımız Murat Öztürk, Erdem beye sunumlarından dolayı hediye takdim ettiler.

“Orhangazi Gedelek Turşusu Coğrafi İşaretini” Kullanan 51 Firma Sertifikalarını Aldı.

Programın ikinci bölümünde coğrafi işareti kullanarak, Orhangazi Gedelek Turşusu coğrafi işaretinin alınmasına ve gelişimine katkı sağlayan 51 firma için sertifika törenine geçildi.

Meclis Başkanımız Murat Öztürk: 50 bin ton sebzeden ve bir kısmı da meyveden olmak üzere yaklaşık 50 çeşit turşu üretimiyle, % 80’lik kısmını kadınlarımızın oluşturduğu 2.000 kişinin çalıştığı imalathanelerimizle, yılda 7 milyon doları ihracat olmak üzere, 140 milyon Lira işlem hacmiyle, büyük bir ekonomik güce ulaşarak, Orhangazi Gedelek Turşusu marka değerine sahip çıkmışlardır.

İşte bu gün burada, “Orhangazi Gedelek Turşusu Coğrafi İşaretini” kullanan ve sertifika alacak olan o 51 firmamızla bir aradayız. Kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum. Henüz coğrafi işaretimizi kullanmayan az sayıdaki firmamızın da en kısa zamanda kullanmaya başlayıp, marka gücümüze güç katacaklarına da inanıyorum.

Törenimiz için burada bizlerle olan üreticilerimize daha iyi standartlarda, yeni ürünler geliştirmelerini, ihracatlarını artırmalarını ve Coğrafi İşaretimizin daha da bereket getirmesini diliyorum “ diyerek, protokole birlikte sırasıyla üreticilere sertifikaları takdim ettiler.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program ikramlar bölümü ile sona erdi.