Yabancı Uyruklu Çalıştıranların İzlemesi Gereken Yasal Süreçler Anlatıldı

Yabancı Uyruklu Çalıştıranların İzlemesi Gereken Yasal Süreçler Anlatıldı

Yabancı Uyruklu Çalıştıranların İzlemesi Gereken Yasal Süreçler Anlatıldı

Çalışma izin belgesi bulunmayan geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu yabancıların kayıt altına alınması, bu kişileri çalıştırdıkları tespit edilen işyeri sahiplerinin yasal süreçleri ve yerine getirilmesi gerekenlerle ilgili  bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Düzensiz göç rehberlik ve denetim komisyonu üyeleri, Orhangazi Belediyesi Mülteci İletişim Bürosu Komisyon Başkanı Mithat Kardaş, Mülteci İletişim Bürosu Tercüman Komisyon Üyesi Hüseyin Altun, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Tercüman Komisyon üyesi Cemal Marangozoğlu, İlçe Jandarma Komutanlığı Kıdemli Üst Çavuş Komisyon Üyesi  Hakan KURUCU ‘nun yaptığı sunumda 30.11.2019 tarihi itibariyle, ilgili kurumlarca etkin bir şekilde denetimlerin arttırılarak başlatılacağı, yabancı uyruklu sigortasız işçi çalıştıran iş yerleri ile ilgili idari işlemleri yapmaya başlayacaklarından bahsedildi. Uygulanacak cezaların neler olduğu ve cezai durumlarla karşılaşmamak için izlenmesi gereken yasal süreçlerin nasıl tamamlanacağı anlatıldı.

Destek Almak İsteyen İşverenler Düzensiz Göç Rehberlik Ve Denetim Komisyonu’na Başvurabilir

Mithat Kardaş; “Komisyon olarak amacımız işyerlerinde yabancı uyrukluları çalıştıran işverenlerin uyması gerekenleri anlatmaktır.  Bu güne kadar yüzlerce işvereni işyerlerinde ziyaret ederek bilgilendirdik.  Bize bu fırsatı tanıdığından dolayı Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası’na çok teşekkür ediyoruz. 

İşverenlerimizin dikkat etmesi gereken en önemli üç konu yabancı uyruklunun çalışacağı ilden almış olduğu kimliğinin olması,  çalışma izninin alınmış olması ve sigortasının yapılmasıdır. Yine İşverenlerimiz bakanlığın sitesinde yer alan yabancılarla iş sözleşmesini de çalışanlarıyla yapması gerekiyor.

Kardaş, Çalışma izni, il kimlik kartı ve sigorta yaptırma konularında komisyonumuza başvurulması halinde İşverenlerimize  her zaman yardımcı oluyoruz ve kendilerini bekliyoruz.

Mağduriyet yaşanmaması bakımından da yabancı uyruklu çalıştıran İşverenlerimizi, özellikle 30 kasım 2019 tarihine kadar yapmaları gereken resmi işlemlerini tamamlamaları bakımından bir kez daha buradan uyarmak istiyoruz.

Ayrıca bu resmi işlemler için firmalarımız muhasebeciler ile de çalışabilirler. İşverenlerimizin elini çabuk tutmasını istiyoruz. Zira buranın yabancı uyruklu çalıştırma kontenjanını dolması halinde çalıştıramayabilirler” dedi.

Konu ile ilgili konuşan Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erol Hatırlı: ‘Böyle önemli bir konuda hassasiyetlerinden dolayı komisyonumuza çok teşekkür ediyoruz. Bugün burada verilen bilgiler Suriye uyruklu yabancı çalışanları olan üyelerimiz için çok faydalı oldu. Özellikle yasal işlemlerin anlatılması ve bu konuda hizmet almak isteyen üyelerimizi Düzensiz göç rehberlik ve denetim komisyonuna başvurabilirler.

Katılımcıların yoğun soruları ile devam eden toplantıda, işverenler önemli sorularına cevap bulma imkânı bulmuş oldu.