Zeytinde Üretim Teknoloji Kullanımıyla Artacak

Zeytinde Üretim Teknoloji Kullanımıyla Artacak

Zeytinde Üretim Teknoloji Kullanımıyla Artacak

Gemlik Ticaret Borsasında gerçekleşen; Marjinal Alanlarda Verim Ve Kaliteyi Artırmak Amacıyla Teknolojik Uygulamalar Proje Toplantısına katıldık.

Toplantıya odamızı temsilen Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı ve Genel Sekreterimiz Gürol Erol katıldı, Toplantıda; Gemlik Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mustafa Doğan, Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Yazıcı, Genel Sekreter Bahadır Selvi, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr.Mücahit Taha Özkaya katıldı.

Ülkemizde zeytin üretiminin marjinal alanlarda yapılması ve sağlıklı ilaçlamanın yapılamaması zeytin ağacının verimini azaltmaktadır. Toplantıda teknolojinin zeytin ilaçlaması ve bakımında nasıl kullanılacağına ilişkin öneriler ve görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda söz alan Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı; Zeytin ağacı koruma kanunu var ama bakılamayan ve atıl durumunda bulunan zeytinlikleri koruma kanunu yok, bu durumda en az zeytin koruma kanunu kadar önemli bir konu. Bakılmayan ve sahipsiz durumda olan zeytinliklerin baktırılması için yasal düzenlemeler yapılmalı ve bu araziler Kooperatifler ve tüzel kişilikler tarafından baktırılması zorunlu hale getirilmelidir dedi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yöneticisi Dr.Mücahit Taha Özkaya “Her türlü topoğrafya ve toprak şartlarda yetişebilen ender meyve ağaçlarından biri olan ZEYTİN ağacının tarımı anavatanı olan ülkemizde neredeyse %40’ı marjinal olan alanlarda yapılmaktadır. Zeytin ağacından elde edilen ürünün kalitesi arttıkça katma değeri yüksek ürün ve böylece yüksek gelir elde edilebileceği için yetiştiği toprak marjinal özellikler taşısa bile özellikle hastalık ve zararlılarla mücadele etmek gerekli olmaktadır. Marmara, Ege ve özellikle Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşan marjinal alanlardaki zeytincilik, kültürel tedbirlerin alınmasını engellemekte veya zorlaştırmaktadır. Organik veya konvansiyonel zeytincilikte en fazla kullanımı olan Bordo Bulamacı bazı bölgelerde 3-5 kez kullanılmaktadır. Ancak yerinde ve düzgün yapıldığı zaman etkili olabilen ilaçın gerçekleşecek proje ile etkinliğinin artmasını planlıyoruz. Bütün bu konular dikkate alınarak zeytincilikte teknolojinin de yardımıyla daha etkili bir bordo bulamacının daha kısa sürede ve özellikle marjinal alanlarda yapılabilmesine imkan sağlayacak en az bir veya 3 farklı metod üzerine bir proje planlanmıştır. 1- Drone ile ilaçlama 2- Kablolu Drone ile ilaçlama 3- Robotik kolla ilaçlama Bu proje kapsamında zeytinliklerimizin mevcut durumunun yerinde tespit edilmesi ve zeytin çeşitlerine göre ağaçların habituslarının belirlenmesi ve sektörün ihtiyaç analizlerinin yapılabilmesi için bir arazi gezisi  planladık ve arazileri gezeceğiz”dedi.

Projenin maliyet hesaplamaları yapıldıktan sonra pilot bölgelerde uygulamayı geçmesi planlanıyor.