Ekonomi Panelini Gerçekleştirdik

Ekonomi Panelini Gerçekleştirdik

Ekonomi Panelini Gerçekleştirdik

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz ve büyük ilgi uyandıran Ekonomi Panelinin 9.cusu dün akşam gerçekleştirdik.

‘’2017 Yılı Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2018 Yılı Ekonomisinden Beklentiler’’ ismiyle gerçekleşen panelin bu yılki konukları Ekonomist Servet Yıldırım ve Dünya Gazetesi ekonomi yazarı ve aynı zamanda Ekonomi danışmanımız Dr. Rüştü Bozkurt oldu.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşen Ekonomi panelinin açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu,  bu yıl 9.cusunu düzenlediğimiz 2017 yılı Ekonomisinin değerlendirilmesi ve 2018 yılı ekonomisinden beklentiler konulu panelimize gelerek bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Geride bıraktığımız 2017 yılında ve içinde bulunduğumuz 2018 yılında, ülke ölçeğinde ve dünya genelinde yaşanan olayların ekonomimize yansımalarını ele alacağımız toplantıda değerli konuğumuz Servet Yıldırım bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşacak. 

Son zamanlarda gelişen ekonomik konjonktürde, farklı yaklaşımlar, dünya genelinde yaşanan siyasi hareketlilikler, kripto paraların varlığı, kurdaki hareketlenmeler özellikle hepimizin merak ettiği konular. Bu nedenle hiç şüphesiz ki, her yılın başında gerçekleştirdiğimiz panelimiz üyelerimiz için çok önemli bir etki yaratıyor. 

Bu vesileyle, bu akşam burada gerçekleştireceğimiz panelimizin de yine, bizlerle birlikte olan tüm misafirlerimize önemli ekonomik katkılar sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

Bilgiyi ve Birbiriyle Etkileşimi Arttıran Toplum Olmalıyız.

Panelin Moderatörü Dünya Gazetesi Ekonomi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt yaptığı kısa açılış konuşmasında, ’’ Orhangazi’de olmaktan her daim memnuniyet duyduğunu ifade ederek başladığı konuşmasında, toplumlar için en önemli unsurun bilgiyi ve birbiriyle etkileşimi arttıran toplumların varlığı olduğunu ifade etti. Televizyonlardan tanıdığınız ve aynı zamanda Doğuş grubu Ekonomi grup başkanı olan konuğumuz Sayın Servet Yıldırım, bugün bizlere çok önemli bilgiler aktarıp sizlerin sorularını yanıtlayacak” dedi.

Ardından söz alan Servet Yıldırım; “ Dünya’da gelişen veya gelişebilecek tüm olaylarla konuyu incelemek gerekiyor. Çünkü dışarıda olan biten, Türkiye’yi de direk ilgilendiriyor diye başladığı konuşmasında, geçen yıla bakıldığında, geçen yıl özellikle kredi garanti fonu destekli kredilerle ve doğru müdahalelerle ekonomimiz yılın başına göre iyi ölçüde canlandırıldı ve önemli derecede bir iyileşmeyle yılı tamamladık.

Dünya Ekonomisini Etkileyen 4 Kutup Başı

ABD, EURO Bölgesi, Çin ve Japonya’da Görünür Bir Bozulmanın Olmaması Türkiye Ekonomisinde Olumlu Beklentileri Arttırıyor.

Küresel ekonominin analizini yaparken, dört kutup başına bakılır, Bunlar ABD, EURO Bölgesi, Çin ve Japonya’dır. ABD merkez bankası geçen yıl piyasaya muazzam miktarlarda para dağıttı. Bu bilanço 4,5 trilyon dolara ulaştı. Bu yıl ise ABD bu konuda önlem alma çabasına girdi. 

Yıldırım, ABD ekonomisinin toparlandığını belirterek, işsizlik % 4,1 olduğunu ve krizin öncesinden bile düşük işsizlik söz konusu olduğunu belirtti. İşsizlik sorununu çözmüşler ama bir türlü enflasyon sorununu çözemiyorlar. ABD ekonomisinde % 1,5 oranında enflasyon var, bunu % 2’ye taşımaya çalışıyorlar. O zaman ekonominin normalleşeceğini düşünüyorlar. Geçen yıl iki kez faiz artıran ABD, bu yıl 3 kez Faiz artıracaktır dedi.

Euro bölgesini de değerlendiren Servet Yıldırım Euro bölgesi geçen yıl % 2,1 büyüdü. Bu da onlar için iyi bir gelişme. 2018 yılında Avrupa’da büyümenin devam etmesini bekliyoruz. Avrupa’nın büyümesi bizim ihracatımızın artması demek, bu nedenle bizim için önemli bir unsur.

Çin dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Tüm spekülasyonlara rağmen geçen yıl % 6,7 oranında büyüdü. Bu koşullarda bu rakam fena bir rakam değil. Bu yıl da aynı büyüme oranlarını bekliyoruz dedi.  Çin ABD’ye 1,5 trilyon dolar borç para vererek gücünü de zaten ortaya koydu diyen Servet Yıldırım, Japonya’ya gelirsek, Japonya’da ekonomiyle ilgili normalleşme takvimi yok. Bu desteklerle 2018’de de % 1,5 büyür deniyor.

Genel olarak bakıldığında, ABD, Euro bölgesi, Çin ve Japonya’da görünür bir bozulmanın olmaması, Türkiye ekonomisinde olumlu beklentileri arttırıyor.

2018 Yılı Beklentilerimiz Olumlu

Türkiye için 2017 yılının başı ile sonu arasında büyük bir farklılık olduğunu belirten Servet Yıldırım,  bu yıl da 3-4 parçalı bir dönem yaşanabilir. Bazı varsayımları ortaya koyarak yorum yapmak gerek, birincisi erken seçim olacak mı, kur sistemi değişecek mi gibi soruların cevapları ekonomik gelişmeleri etkileyebileceği gibi,  AB ile devam eden ve sorunlu olan müzakere süreci sonlandırılmayacağı, FED’in faizleri 3 kez artıracağı beklentileri de yine önemli etkiler yaratacak.

Rusya ekonomisi bizim için önemlidir, orada da kırılma olmayacak ve bizi zora düşürecek bir jeopolitik gelişmeler olmayacağını tahmin ediyoruz.

İran pazarının Türkiye için önemli olduğunu belirten Servet Yıldırım, 2018 yılında Türkiye ile ilgili ekonomik tahminleri ortaya koyarak, “Geçen yıla sert durgunluk ile başlamıştık. Ama daha sonra gelen desteklemelerle Türk ekonomisi toparlandı ve ekonomi iklimi tamamen değişti. Tüm bunların ışığında bakıldığında 2018 yılında Türkiye’nin büyüme ortalamasını % 4-5 aralığında bekliyoruz” dedi.

Servet Yıldırım istihdam ile ilgili değerlendirmelere de değinerek, “geçen yılda 1,1 milyon kişi istihdama katılmış. Türkiye ekonomisinin sorunu, “iş gücüne katılım” oranının yüksek olması. Bunun için ülke olarak bizler her yıl 1,3 milyon civarında istihdam yaratmalıyız. Bunun için daha hızlı büyümeye ihtiyaç var. 2018 yılının sonunda % 10’a inmiş bir işsizlik öngörüyoruz bu da iyi bir öngörü” dedi.

Dış denge ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Servet Yıldırım, ihracat % 10 artarken, ithalat da artıyor. Üretmek için ithal etmek zorundayız. Ara mal ithalatı çok yüksek. Türkiye’de ara mal üreten bir çok işletme üretimden vazgeçti ya da sektör değiştirdi. Bu noktada ithal bağımlılığını azaltmak gerek dedi.

Turizm’de Reina saldırısı ile bir korku yaşadık. Ama ondan sonraki süreçte Rus ve Arap turistlerle turizmde de dengeyi yakaladık. Ama bu noktada Avrupalı turist sayısında azalma var. Ancak bu yılbaşı itibarıyla bakıldığında Avrupalı turist sayısının artış göstermeye başladığını ve bu nedenle 2018 yılında artışın devam edeceğini bekliyoruz. Japon turistler Türkiye için çok iyi. Japon turistleri ülkeye çekmenin de yollarını aramalıyız” dedi.

Krizler Bizim Ekonomimizi Güçlendirdi.

Servet Yıldırım cari açık konusunda da değerlendirmelerde bulundu. İhracatta 2018 yılında rakamların 165 ile 170 milyar dolar arasında olmasını beklediklerini de belirten Yıldırım, Türkiye’de son 2 yılda akla gelen her türlü olumsuzluğu yaşamasına rağmen yine de sağlam bir ekonomik duruş sergiledi. Ülkemizde son 2 yılda yaşadığımız onca olumsuzluklara rağmen bu durum ekonomimizi güçlendirdi. Öldürmeyen kriz bizi güçlendirdi diyebiliriz.

2018 yılında vadesi gelen borçlarımız yani bulunması gereken para 227 milyar dolar. Bu rakam büyük gibi gelse de bu para rahatlıkla bulunabilecektir dedi. Türk ekonomisinin en önemli sorununun enflasyon olduğunu belirten Servet Yıldırım bu sorunu ortadan kaldırmanın yolunu bir türlü bulamadık. Enflasyon ile birlikte ikincilik etkiler de başlıyor ve bu durumlarda enflasyon daha da hızlanarak artış gösterebiliyor. Enflasyon oranı 2017 yılı ortalarından beri sürekli artış gösterdi. Bu sorunu mutlaka çözmemiz gerekiyor” dedi.

Enflasyon algısının değişmesi gerektiğini belirten Servet Yıldırım, burada özellikle kurda istikrarı sağlamak gerekiyor. Enflasyonun yüksekliği Türk lirasının değer kaybından dolayı oluyor. Bu yıl sonu itibarı ile enflasyonda % 10 beklentisi var dedi.

2018 yılında içerden ve dışardan bir müdahale olmaz ise,  büyümedeki toparlanma istihdama olumlu yansır. Ülkemizin son 2 yılda yaşamadığı kalmadı aslında ama buna rağmen ülke ekonomimiz öyle bir direnç kazandı ki bu yıl bunun etkisini göreceğimize inanıyorum.
 

Gelen soruları cevaplayan Yıldırım, kripto paralar konusunda gelen soru üzerine, önemli şirketler blockchain teknolojisine yatırım yapıyor. Bu teknoloji dünyayı bir noktaya götürecek ama bu sistemden gelen bitcoin gibi bir sanal para ortaya çıktı. Bu sanal para sistemide, kara para, terör ve kayıt dışında kullanılmaya başlandı. Bu tüm ülkeler için sıkıntılı bir durum. Fakat bu sanal para sistemi denetlenmesi mümkün bir sistem,  ilerleyen günlerde denetim gelince, Bitcoin vb . kripto paralara olan talep düşer diye düşünüyorum. Bu yıl 500 doları da görebilir 50 bin doları da görebilir.Yatırım yapan varsa çok dikkat etmeli uzak durulmalı diye düşünüyorum. Şahsen bende uzak duruyorum dedi.

Son anına kadar katılımcılar tarafından yoğun ilgiyle izlenen Ekonomi panelinde, her yıl merakla bekleyen bir üye profilinin de olduğu gözlemlendi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bozkurt ve Yıldırım’a hediyelerinin takdim edilmesiyle panel sona erdi.