Akreditasyon Çalışmaları Bilgilendirme Seminerine Katıldık

Akreditasyon Çalışmaları Bilgilendirme Seminerine Katıldık

Akreditasyon Çalışmaları Bilgilendirme Seminerine Katıldık

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası (Çorlu TSO) işbirliğiyle düzenlenen "Oda ve Borsalar Akreditasyon Çalışmaları Bilgilendirme Semineri" Çorlu TSO'da gerçekleştirildi.

TOBB Odalar Müdürü Volkan Tufan, TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri Özge Karatepe, TOBB Yetkilileri Göksu Alemdar, Elif Başak Ayık, Eğitmenler; Yücel Congur ve Samet Çelik'in katıldığı seminere; tüm Trakya Oda ve Borsaları, Marmara Bölge Odaları işbirliği ağında bulunan Odalar, 3. Dönem Akredite Oda ve Borsaları Genel Sekreterleri, Akreditasyon Sorumluları ve yöneticilerin katıldığı geniş çaplı toplantıda, odamızı Genel Sekreter Gürol Erol, Kalite ve Akreditasyon Sorumlusu Nazlı Tokay, Faaliyet ve Organizasyon Yöneticisi Berrak Ordu temsil ettiler.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Çorlu TSO Genel Sekreteri ve TOBB Akreditasyon Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Karağöz; Çorlu ve Çorlu TSO hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Sistem İçerisinde Yer Alan Odaların Yükselttiği Kalite Ve Hizmet Çıtası Sayesinde, “Akredite Oda” Olmak Bundan Sonra Daha Zor Olacak!

Konuşmaların ardından TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri Özge Karatepe, "Akreditasyon Kılavuzu Revizyonu Kapsamında Yeni Puanlama Sistemi Konusunda" verdiği bilgilerde, bu güne kadar Akredite olmuş olan odaların birbirinden güzel örnek çalışmalar sayesinde akreditasyon çıtasının çok yükseldiğine değinerek, örnek çalışmalarıyla toplantıda yer alan odalara teşekkürlerini sunarak, “Akredite Oda” olmanın daha da zorlu bir süreç getireceğini vurguladı.

Eğitmen Yücel Congur ise "Sosyal Beceri ve Etkili İlişkiler Kurabilme Becerinizi Geliştirme" konuları hakkında katılımcılara sunum gerçekleştirerek, odaların gelişimlerine katkılar sağlayacak önemli bilgiler sundular.

Örnek Odalar Sunumlarını Yaptılar

Gerçekleşen bilgilendirmelerin ardından; Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Edirne Ticaret Borsası, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Gemlik Ticaret ve Sanayi Odası, akreditasyon sistemi iyi uygulamalarını sunum şeklinde katılımcı oda ve borsalar ile paylaştılar.

Türkiye genelinden gelen Oda ve Borsaların katıldığı toplantıda, “Orhangazi’ de İyi Uygulamalar Zinciri” başlığıyla, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası ile Orhangazi İlçesi hakkında yapılan bilgilendirmelerin ardından iyi uygulamalar sunumu gerçekleştirildi.

Sunumda, ISO 9001 Kalite sistemiyle başlayan ve akredite Oda sistemiyle birlikte sistematik bir zemine oturan oda kurumsal yapısının işleyişi geniş bir anlatımla sunuldu.

Sunumun ana fikrinde; Üyelerden çeşitli kanallarla gelen taleplerin Yönetim Kurulunda nasıl işlendiği ve ardından Meclisiyle, Yönetim Kuruluyla, Komiteleriyle, personeliyle, üyeleriyle nasıl sonuç çıktılarına dönüştürüldüğünün kurumsal altyapısı ve sistematiği anlatıldı.

Son bölümde ise oluşturulan kurumsal sistem sayesinde, 2012 Yılında Ticaret Rehberi,  2013 Yılı Gedelek Turşusu Coğrafi İşareti ve festivali, 2015 Yılı Bilim Şenliği, 2015 Yılı Gıda Organize Sanayi Bölgesi, 2016 Yılı Sanayiciler ile Küçük İşletmeler Arasındaki Satış-Satınalma İlişkisini Arttırma projesi, 2017 yılı Orhangazi İlçesi Turizm Sektörü Yatırım Planı proje çıktıları ile nasıl iyi uygulamalar zincirine dönüştürüldüğü özetlenerek, katılımcılara aktarıldı.

Ayrıca toplantıda sunum yapan Çorlu TSO; üyeleriyle gerçekleştirdikleri röportaj ve bundan gördükleri faydaları, Adana TO; dış ticaret belgeleri dijital onay sistemlerini ve oluşturdukları ticaret istihbarat bölümü ile veri toplama sistemlerini, Yalova TSO; bölgesel işbirliği ağı projesi ile Odalar arası kurulan güçlü iş birliği ağını, Gemlik TSO; bilişim altyapıları ile üyeye verdikleri dijital hizmetleri, Çerkezköy TSO; online üye giriş modülü altyapıları ve üyelerin bundan gördükleri faydaları, iyi uygulama örnekleri olarak katılımcılara aktardılar.

Odalarda gerçekleştirilen iyi uygulamalarla ilgili sunum yapan Orhangazi TSO, Kalite sistemiyle başlayan çalışmalarının akredite oda olmalarıyla birlikte kurumsallık kazandığının altını çizdi. Son akreditasyon denetiminde C sınıfından B sınıfına yükselen oda sunumlarının devamında diğer odalara iyi uygulamalar hakkında örnekler verdi. Anlatılan iyi uygulamalar seminere katılan odalar tarafından büyük beğeni topladı.

Başarının Temel Sırrı 3’lü Sacayağı: Yönetim – Personel – Üye

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu “2012 yılında akredite olan Odamız, her geçen gün artan ivmesi ve çalışmaları sayesinde gerçekleştirilen ilk denetimlerde kısa sürede C sınıfına hemen ardından da B sınıfı Akredite odalar arasına girmiştir.

Sistematik olarak, üyelerimiz için yapmış olduğumuz çalışmalar, Akreditasyon kılavuzunun her bir maddesini değerlendirip hazırlamış olduğumuz stratejik planlarımız ile üyelerimizin memnuniyetini arttırmak temeli üzerine oluşturduğumuz kurumsal hedeflerimiz, bugün bizleri ülkemizdeki diğer Odalara örnek oda olma noktasına getirmiş, çalışmalarının da mükâfatını almıştır. " açıklamasında bulunuldu.

Akreditasyon sistemimizi ve başarılarımızı, bir yanda Akreditasyon izleme komitemiz, Yönetim Kurulumuz, Meclisimiz ve Komitelerimizin, bir yandan Personelimizin ve diğer yandan da üyelerimizin benimseyerek sağladıkları destekle başarının üçlü sacayağını kurarak bu noktalara getirdik. Bu vesileyle, bizlere en güzel mükâfatlardan birini kazandıran, Oda camiamızın ve paydaşımız tüm kesimlere buradan teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. 

Seminerin 2. gününde Eğitmen Samet Çelik'in "Kurumsal Sosyal Medya Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler" konularında gerçekleştirdiği sunumların ardından seminer sona erdi.