Mesleki Yeterlilik Sınavlarını Başlatıyoruz

Mesleki Yeterlilik Sınavlarını Başlatıyoruz

25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ile Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerden olan 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmişti.

25 Mayıs 2015 tarih ve 29366 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ ile Tehlikeli ve Çok Tehlikeli işlerden olan 40 meslekte, mesleki yeterlilik belgesi alma zorunluluğu getirilmişti. Bu kapsamda Üyelerimizin mesleki yeterlilik belgelerini alabilmeleri için, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın Sınav ve Belgelendirme Merkezi (MESYEB) ile sınavların yapılması konusunda çalışmaları başlattık.

48 MESLEKTE MYK MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ZORUNLULUĞU FİİLİYATA!

6645 sayılı Kanun ile 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu kanunu kapsamında tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde yer alan meslekler için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilmiş, Bakanlığın belge zorunluluğu yürürlüğe girmiştir. Ancak ilgili sektörlerde mağduriyete yol açmamak amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapılmaksızın belge zorunluluğu getirilen mesleklerde 01/01/2017 tarihine kadar gerçekleştirilecek denetimlerde cezai müeyyide uygulanmadan belgelendirmeye yönelik rehberlik ve yönlendirmelerin yapılması kararlaştırılmıştı. Bu çerçevede Bakanlığın tebliğlerinde yer alan 48 meslekte verilen süreler dolmuş Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu fiilen başlatılmıştır.

Tebliğ’de yer alan bazı meslekler ise; Ahşap Kalıpçısı, Alçı Levha Uygulayıcısı, Alçı Sıva Uygulayıcısı, Alüminyum Kaynakçısı, Bacacı, Betonarme Demircisi, Betoncu, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, doğalgaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, Doğalgaz İşletme Bakım Operatörü, Doğalgaz Polietilen Boru Kaynakçısı, Duvarcı, Endüstriyel Boru Montajcısı, Hidrolik Pnömatikçi, Isı Yalıtımcısı, Isıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, İnşaat Boyacısı, İskele Kurulum Elemanı, Kaynak Operatörü, Makine Bakımcı, Otomotiv Elektromekanikçisi, Otomotiv Mekanikçisi, Otomotiv Montajcısı, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı, Seramik Karo Kaplamacı, Ses Yalıtımcısı, Sıvacı, Su Yalıtımcısı, Tünel Kalıpçısı ve Yangın Yalıtımcısı, Asansör Bakım ve Onarımcısı, Asansör Montajcısı, CNC Programcısı, Metal Sac İşlemecisi gibidir.

 

ODAMIZ MESLEKİ YETERLİLİK SINAVLARI İÇİN BAŞVURU NOKTASI OLACAK.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu: ‘’ Bildiğiniz üzere Bakanlığımız, tehlikeli ve çok tehlikeli gurupta yer alan 40 meslek grubundaki çalışanlar için, Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmalarını zorunlu hale getirdi. Bu zorunlulukta yine yılbaşı itibarıyla tam anlamıyla yürürlüğe girdi. Bu noktada, üyelerimizin çalışanlarının almak zorunda oldukları belgelerini alabilmeleri için, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Mesleki Yeterlilik ve Sınav Merkezi (MESYEB) ile belgelendirme çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Orhangazi TSO, mesleki yeterlilik sınavları için başvuru noktası olacak.

Personeline belge aldırmak zorunda olan üyelerimiz, Odamıza ulaşıp mesleki eğitim belgesi sınavları için başvurularını yapabilecekler. Böylece üyelerimiz sektörleri için açılan tarihlerdeki sınavlara gidip katılabilecekler. Böylece sınavlara girip belgelerini aldıran üyelerimiz 02.01.2017 tarihi itibariyle başlayan denetimlerini sıkıntısız atlatacak ve herhangi bir cezaya maruz kalmayacaklar. Biz de Oda olarak üyelerimize böyle bir hizmeti sunmaktan memnuniyet duyacağız.’’ dedi.

Odamız ile BTSO MESYEB arasında son teknik detaylarında tamamlanmasında sonra, üyelerin bilgilendirilmesine geçilerek sınav talepleri Odamız tarafından toplanmaya başlanacak.