İnşaatlarda Kullanılan Geçici İş Ekipmanı Bilgilendirme Toplantısı

İnşaatlarda Kullanılan Geçici İş Ekipmanı Bilgilendirme Toplantısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Bİrliği (TOBB) tarafından odamıza gönderilen 19.01.2017 tarih 1141 sayılı yazıya istinaden;

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Bİrliği (TOBB) tarafından odamıza gönderilen 19.01.2017 tarih 1141 sayılı yazıya istinaden;

İlgi kayıtlı yazıda, ülkemizde iş kazalarının en yoğun yaşandığı sektörlerden birisi inşaat sektörü olduğu belirtilmektedir. Sektörün yapısı gereği, yüksekte çalışmadan kaynaklanan düşme sonucu yaralanmalar ve ölümler inşaat sektörünün ölümcül iş kazaları bakımımdan en ön sıralarda yer almasına sebebiyet vermektedir. Sahada iş sağlığı ve güvenliği yönünden yapılan denetimler, muhatapların yüksekte çalışma ve bu tür çalışmalarda kullanılan iş ekipmanları hakkında yeterli bilgi sahibi olmadıkları sonucunu çıkarmaktadır.

Konu ile ilgili olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü öncülüğünde TOBB katkıları ile pek çok proje yürütülmektedir. Bu bağlamda kullanılan iş ekipmanları içinde ağırlığı teşkil eden cephe iskeleleri (ahşap ve ön yapımlı çelik ile alüminyum alaşımlı) ile ilgili olarak 2014 yılında başlatılmış olan Güvenli İskele Projesi kapsamında çok ciddi mesafe alınmıştır.

İnşaat sektöründe yaşanan iş kazalarının önlenmesi ve yürütülmekte olan mevcut projelerin etkinliğinin artırılması amacıyla kamu ve özel sektör kuruluşların katkılarıyla karşılıklı işbirliği içerisinde daha etkin bir mücadele yürütülerek önümüzdeki yıllarda inşaatlarda kullanılan asılı erişim donanımları, hareketli cephe platformları, kalıp altı iskeleleri, yakalama ağlan, geçici korkuluk sistemleri vb. konusunda da ön yapımlı çelik ile alüminyum alaşımlı cephe iskelelerinde ulaşılan başarının elde edilmesi planlanmaktadır.

Bu amaçla, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) işbirliğinde inşaat müteahhitleri ve geçici iş ekipmanı (geçici kenar koruma sistemleri, güvenlik ağı, cephe iskeleleri, sütunlu çalışma platformları, mobil iskele vb.) üreticilerine yönelik olarak 2 Şubat 2017 tarihinde ekte belirtilen program doğrultusunda TOBB Sosyal Tesislerinde saat 13:30’da bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecektir. Toplantıda TOBB inisiyatifiyle kurulmuş Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezleri A.Ş. (MEYBEM) ve faaliyetleri hakkında da bir sunum yapılacaktır.Konu ile ilgili yazışma ekte sunulmuştur.

Bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,