Gıda Organize Sanayi Bölgesi Çalışmalarında Sona Yaklaşıldı

Odamız tarafından başlatılan, Orhangazi Kaymakamlığı ve Orhangazi Belediyesi ile birlikte yürütülen, Orhangazi’de Gıda Organize Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Dün Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından gelen yetkililer Süpürgelik mevkiinde kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB için incelememelerde bulundu.

Orhangazi Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları ilk olarak Orhangazi TSO tarafından gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerden talep formları toplandı. Yapılan talep alma döneminde 45 yatırımcı, toplamda 819 bin m2 arsa talebinde bulundu. Talep formları Bursa Valiliğine iletildi. Valilik talep dosyalarını inceledi ve konuyla ilgili dosya önceki dönem Bursa Valisi Münir Karaloğlu tarafından imzalanarak Bakanlığa gönderildi. Gıda İhtisas Organize sanayi bölgesiyle ilgili yapılan çalışmalar sonucunda, bölgeyi incelemek üzere gelen heyet arazide incelemeler yaptı. Heyetin hazırlamış olduğu rapor, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne sunuldu. Bakanlığın başvuru dosyasını kabul etmesiyle ön incele heyetini, Bursa ve Orhangazi de bir dizi incelemeler yapmak üzere bölgeye gönderdi. Dün ilçemize gelen ön inceleme heyeti Odamızı ve Orhangazi Belediye Başkanlığını ziyaret ettikten sonra sunulan arazide incelemelerde bulundu. Sonrasında ise heyet Orhangazi Belediyesi, Orman bölge şefliği vb. Kurumlardan araziye ilişkin bilgileri aldıktan sonra Bursa'daki kurumları ziyaret etmek üzere Orhangazi’den ayrıldı. İki gün daha sürecek incelemeler sorasında heyet hazırlamış olduğu raporu Bakanlığa sunacaklar.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu yaptığı açıklamada; ‘’Otoyolla birlikte bölgemiz arazilerinde belirli bir yapılaşma başladı, ilerleyen günlerde bu yatırımlar giderek artacak. Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizlerin birinci amacı tarım arazilerin kullanılması yerine, oluşturulabilecek bir Sanayi Bölgesinde bu yatırımları bir araya getirmek.  İkincisi ise kayıtdışı ve merdiven altı tesislerin modern şartlarda tesisleşmesi. Yaptığımız bir takım çalışmaların sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bakanlık onayladığı takdir de İlçemize bir Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kazandırmış olacağız ’’  dedi.

Çalışmaların bundan sonraki aşamalarında ise, Bakanlığın ön raporu sonrasında bakanlıkça kurulacak komisyonla yer seçimine gelinecek ve ilgili tüm kamu kurumları kendileriyle ilgili raporlarını bakanlığa sunacaklar. Kurumlardan gelecek olumlu raporlar sonucunda bakanlık tescili gerçekleştirerek, müteşebbis heyetin kurulmasının iznini vererek OSB kurulum çalışmalarına start verilecek.