Meslek Yeterlilik Mevzuatı Bilgilendirme Semineri Düzenliyoruz

Genç Girişimciler Kurulumuz, BTSO MESYEB ve Bursa MİSİAD işbirliğinde çok önemli bir seminere hazırlanıyor. Seminerde, Orhangazili iş camiasına kanunen zorunla hale getirilen Meslek Yeterlilik Mevzuatı hakkında bilgilendirme yapılacak.

26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğuna ilişkin seminerle ilgili bilgi veren Genç Girişimciler Kurulu Başkanımız Musa Öztürk, yeni düzenleme ile birlikte meslek için artık ya mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesi ya da mesleki eğitim diploması gerekeceğini söyleyerek, denetimlerde bu kurala uymayan işletmelere işçi başına 500 TL ceza uygulanacağını belirtti. 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenecek tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almalarının zorunlu hale getirildiğini hatırlatan Öztürk, “25 Mayıs 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ ile belirlenen 40 mesleğe, 8 meslek daha ilave edilerek Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 48’e ulaşmıştı.

Tehlikeli mesleklerde, Mesleki Yeterlik Belgesi’nin zorunlu kılınması hem iş kazanlarının en aza indirgenmesi hem de kaliteli iş gücü açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden her çalışanın bu belgeyi alması önemlidir. Firmalarımızın bu konuyu büyük bir hassasiyetle hayata geçirmesi gerekiyor. MESYEB bu mesleklerden 39’una belge verebilecek yetkiye sahiptir. Türkiye’nin en fazla mesleğe belge verebilen kurumu olan MESYEB ile ortaklaşa düzenleyeceğimiz seminerin Orhangazi’deki ilgili işletmeler için iş güvenliği ve meslek niteliklerinin gelişmesi açısından önemli yararlar sağlayacağına inanıyorum” dedi.

Tehlikeli ve çok tehlikeli iş kolları için zorunlu hale gelecek olan Mesleki Yeterlilik Belgesi eksiği olan işyerlerinin ,ikinci ve sonraki kontrollerinden sonra işyeri kapatılmasına varan ağır cezalara muhatap olacaklarına dikkat çeken Öztürk, “Orhangazi’de ilk defa böyle bir seminer düzenleniyor. İlçemizde bu konunun muhatabı olan çok sayıda işletme mevcut. Bu nedenle Orhangazi için de ayrıca öneme sahip bir seminer olacak.” diye konuştu. Öztürk, bu akşam saat 18:00’de Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda düzenlenecek seminere tüm işyeri yöneticilerinin ve sahiplerinin davetli olduğunu söyledi.