İş ve Meslek Edindirme Projesi UMEM Beceri 10 Projesi İhtiyaçlar Doğrultusunda Yenilendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle uygulanan ve kamu-özel sektör-üniversite işbirliğinin en güzel ve somut örneklerinden biri olan UMEM Beceri’10 projesi kapsamında 2011-2013 döneminde sanayi, hizmet ve tarım sektörlerinde Türkiye genelinde 6000’e yakın kurs açılmış, bu kurslardan mezun olan binlerce kişi istihdam edilmiştir. Projeden eleman talep eden firmalar ise hem nitelikli elemana sahip olmuş, hem de proje kapsamında firmalara tanına istihdam teşviklerinden yararlanmıştır.

İşgücü piyasasının ihtiyaçları ve illerde yer alan Kurs Yönetimlerinden alınan görüşler doğrultusunda mevcut  protokol, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla gerçekleştirilen “ UMEM Projesi  Protokol ve Ödül Töreni” ile yenilenerek, kamuoyuna açıklandı.

Artık tüm meslek liselerinde kurs açılabilecek.

Yenilenen protokolle Türkiye’nin tamamında bulunan meslek liselerinde, sanayi, hizmet, tarım ve sigortacılık sektörlerinde mesleki eğitim kursları açılabilecektir. Böylelikle firmaların talep ettiği alanlarda her ilde ve ilçede iş ve meslek edindirme kursları açılabilecektir.

Yeni kurs merkezleri proje kapsamına alındı.

Yapılan değişiklikle birlikte Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) bulunan özel meslek liseleri, üniversiteler ve TOBB ile oda/borsalar tarafından kurulan eğitim merkezlerinde kurs açılabilecektir.

Şahıs firmaları ile 1 çalışanı olan şirketler de bu projeye eleman temin edebilecek.

Yeni protokolle tüm şahıs firmaları ve 1 çalışanı olan şirketler de UMEM Beceri ’10 projesinden eleman temin edebilecektir. Getirilen bu yenilikle, Türkiye’deki şirketlerin %35’ini oluşturan 1 çalışanı olan firmalar da proje avantajlarından yararlanabilecektir. Ayrıca isteyen firmalar, İŞKUR kayıtlarında bulunan kişileri direkt istihdam edebilecektir. Bunun için firmaların yapması gereken tek şey üye oldukları oda/borsaya başvurmaktır.

Firmalar 4,5 yıla varan istihdam teşviklerinden faydalanıyor.

Kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmalar aşağıdaki teşviklerden faydalanacaktır.

- 18-29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmalar için 4,5 yıla varan

- 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmalar için 3,5 yıla varan süreyle “Sigorta Primi İşveren Payı” ödemeleri kamu kaynaklarından karşılanacaktır.

- Firmaların yararlanacakları istihdam teşvikleri belirli illerde değil, 81 ilin tamamında geçerli olacaktır.

Kursiyerlere günlük 25 TL.

UMEM Beceri’10 Projesi kurslarına katılan kursiyerler teorik ve işbaşı eğitimi süresince günlük 25 TL alacak, kursiyerlerle kurs süresince “Genel Sağlık Sigortası” yaptırılacaktır.

Detaylı bilgi almak ve ihtiyaç duyduğunuz elemanı talep etmek için www.beceri10.org.tr vewww.umem.org.tr adreslerinden 7/24 UMEM Beceri’10 Çağrı Merkezi 4448636’dan iletişime geçebilirsiniz. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasına başvuru yapabilirsiniz.