9. ve 14. Grup Toplantıları Gerçekleştirildi

14. grup meslek komite başkanı Kemal Erdağı açılış konuşmasında , katılımdan dolayı tüm üyelere teşekkür

14. grup meslek komite başkanı Kemal Erdağı açılış konuşmasında , katılımdan dolayı tüm üyelere teşekkür ederek , bu toplantıda üyelerin tanışmasını,  sorunları ve ihtiyaçlarını belirlemek için bir araya gelindiğini söyledi.

 

Sonrasında söz alan Yönetim Kurulu başkanı Ergün Efendioğlu ; “ Meslek komitelerimizden gelecek fikirlerin bizler için önem arz ettiğini , geniş bir üye  sayısı olan bu 2 gruptaki mesleki problemlerin çözümü konusunda odanın yetkileri dahilinde gerekli çalışmaların yapılacağını ve verimli bir toplantı olması dileklerinde bulundu.

 

Toplantıya  katılan firmaların sırasıyla kendilerini tanıtması ve bir takım  konularda görüş alışverişinde bulunuldu .  

 

Fabrikaların satın almalarına ulaşılamadığı ifade edilirken, bu konuda oda olarak yapılan çalışmalara daha fazla hız vermemiz gerektiğini ifade ettiler.

 

Bursa ve civar ilçelerden gelen inşaat firmalarının Orhangazi’ye çok bir katkı sağlamadığını, altyapı firmalarının da taşeronlarını Orhangazi ‘li firmalardan tercih edilmesi için gerekli bir çalışmanın yapılmasını istediler .

 

İnşaat malzemelerinin daha uygun maliyetlere alınabilmesi için , ortak alım yapabilecek bir kooperatifin kurulmasının , bu sektör de çalışanlar olarak bizlere fayda sağlayacağını düşünüyoruz dediler. Bu konuda KOSGEB İşbirliği – Güçbirliği destek programından faydalanılarak bir yapı oluşturulabileceği  belirtildi. 

 

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yakın zamanda çıkarılan yasayla bir takım zorunlulukların ortaya çıkacağı ve bu durumda A sınıfı uzmanlık belgesi sahibi işletmelerin  ilçemizde  oluşumu için çalışma yapılması istendi. 

 

Bu konuda önümüzdeki haftalarda  üyelerimizin isteği doğrultusunda çalışma yapılacağı ve bunun üyelerimizle paylaşılacağı açıklandı.

 

Üyelerimizden gelen usta belgeleri ile ilgili sorunlarda Yönetim Kurulu Başkan yardımcımız Murat Öztürk söz alarak , “ Ustalık belgesi ile ilgili Orhangazi belediyesi, Milli Eğitim ve Orhangazi TSO Akademi olarak görüşmelerin başladığını  ve bu konuyu ilgilendiren tüm üyelerimizin ustalık belgesi için , Orhangazi Belediyesi , Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yada Kız Meslek Lisesi müdürlüğüne en kısa zamanda başvurularını yaparak , yeterli sayı sağlandığı taktirde  eğitimlere başlanacağı bilgisini verdi.  Hali hazırda devam eden geçici ustalık belgelerinin 2014 yılı başında kullanılamayacağını ve bu konunun tüm firmalar için önem arz ettiği  ve bu konuya gereken hassasiyetin verilmesi gerektiğini söyledi. Ustalık belgesi olmayan kişilerin inşaatlarda çalışamayacağı bilgisini paylaştı .

 

Müteahhit firmalarımızın karşılaştığı en büyük sorunlardan biride şantiye şefliği uygulaması olduğu ,Teknikerlerinde şantiye şefliği yapabilmesi için sorunun  gerekli mercilere taşınması istendi. Söz alan müteahhitlerin şantiye şefliğinin zorunlu olduğu ,Kanunun AB yasalarına göre düzenlendiği , şantiye şefliğinin en doğru şekilde yapılması gerektiğinin bilgisi paylaşıldı.

 

Orhangazi’deki  arsa paylarında ki fiyatların ciddi oranda artmasından dolayı yeni imar planlarının  açılması zorunluluğu dile getirildi. Bu konu ile ilgili belediyenin müteahhitlerle birlikte orak bir çalışma yapması istendi.

 

Otoparkların amacına uygun olarak kullanılmadığı , otopark alanlarının oluşturulmadığı ve  yeni bina yapım sırasında komşu muvakafatnamesi sorununun  ortaya çıktığı, satıştan sonraki dükkanların işyeri ruhsatı aşamasında da bu sorun ile karşılaşması nedeniyle işyerlerinin açılamadığını ifade ettiler . Döngezer firması sahibi Hasan Döngezer’in talebiyle, daha sonraki toplantılara belediyeden de yetkili bir ismin davet edilerek,  bu konuların daha detaylı ve çözüm odaklı istişare edilebileceğini  söyledi.

 

UEDAŞ ‘ın yeni binaların abonelik işlemlerinde yapılan başvurular esnasında, bütçenin gerekçe gösterilerek, kablo alımıyla ilgili yaptırımlarda bulunmasından bahsedildi ve bu konuda ne gibi çalışmalar yapılması istendi.

 

14. Komite başkan yardımcısı Murat Gültekin , herhangi bir kaydı bulunmayan kişilerin kayıt dışı çalışmasının sektöre zarar verdiğinin ve bu konu için vergi dairesine yapılan bildirimlerle gerekli çalışmalara başlanabileceğini ifade etti.

 

Meclis Başkanı Erol Hatırlı ;  Oda üyesi meslek komitelerinin bu dönemde çok  aktif çalışmalarda bulunduğunun ve bunlardan dolayı tüm komitelere teşekkür etti.

 

Toplantıya misafir olarak katılan Dünya gazetesi ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt’ta iman planlamasının 1/ 1.000 ,  1/5.000 1/25.000 planlamaların öncelikli konusu olduğu ve bu konuda gerekli çalışmaların şimdiden yapılmasını Orhangazi’nin planlı bir geleceğe sahip olması için önemli bir konu olduğunu ifade etti.

 

Türkiye’de ve ilçemizde küçük ölçekli parsel usulü yapılaşmaların önemli sıkıntılar yarattığı , artık daha büyük ölçekli ada planlamalarına uygun olarak uygulamalar yapılarak en geç 5 yıl içerisinde tüm bölgelerde ada sistemine geçilmesi ve inşaat firmalarının buna hazırlıklı olmaları gerektiği bilgisini bizlerle paylaştı.

 

Orhangazi TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Efendioğlu , Verimli geçen bu toplantılarda alınan kararların bizlerin izlediği yol haritasında önem arz ettiğini ve bir sonraki meslek komitesi toplantısına , belediyeden yetkililerinde davet edilerek bu  konuların istişare edileceği dile getirildi.

 

14. Komite başkanı Kemal Erdağı ;  Her ay komite toplantılarının yapıldığının ve sektörel sorunların komite toplantılarına getirilmesinin son derece önemli olduğunu ve bu konuların yönetime hızlıca iletilerek çözümler arandığı bilgisini verdi.

 

9. meslek komitesi başkan yardımcısı Zeynel Abidin Salmaşur ; İnşaat sektörünün de yetişmiş eleman sıkıntısı çektiğini  ifade ederken , bu konuda meslek yüksek okulunun bünyesinde,  inşaat bölümünün açılabileceği önerilerinde bulundu. 

 

Toplantıya Mayıs ayı içerisinde tekrar yapılması temenni ve dilekleriyle son verildi.