BEBKA Uzmanları Tarafından Proje Yazma Eğitimleri Verildi.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) yetkilileri tarafından 26 Aralık Perşembe günü Saat 10:00 ‘da Orhangazi Kaymakamı Mustafa Selman Yurdaer’in açılış konuşmalarını yapmasıyla başladı. Sayın Yurdaer, BEBKA projelerinin bölgesel kalkınmada büyük önem taşıdığını belirterek, Orhangazi’ den en az birkaç projenin çıkmasını temenni ettiğini söyledi.

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda gerçekleştirilen proje yazma eğitimlerine Orhangazi kamu kurum ve kuruluşlarının ve KOBİ’ lerin katılımıyla gerçekleştirildi.

2014 yılı proje teklif çağrılarının toplam bütçesi 50 milyon TL olarak belirtildi.

Eğitimde BEBKA uzmanları Mali destek programlarıyla ilgili bilgiler aktardı.

Hem kamu kuruluşlarının hem de firmaların proje yazma noktasında daha aktif hale gelmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen proje eğitiminde Mali destek programları beş başlık altında toplandığını, bunların sosyal kalkınmaya yönelik küçük ölçekli altyapı, kırsal ekonomik gelişim, işbirliği ve gelişim, çevre küçük ölçekli altyapı, çevre dostu üretim için toplamda 50 milyon TL’ lık bir bütçe dağıtılacağı ifade edildi.

Kobilere ise bu bütçeden 10 milyon TL ayrıldığını ve Proje başına asgari 200.000 TL, azami 400.000 TL destek verileceği, desteğin özellikle işletmelerde enerji verimliliği, tarım alanlarında toprak kirliliğinin önlenmesi, baca gazı, atık suların bertarafı, su ve enerji tüketiminin azaltılması gibi birçok projenin kabul edilebileceğini söyleyen uzmanlar, ayrıca  Mali destek programlarının dört tanesinin de  kar amacı gütmeyen projelere yönelik olduğunu bunun ise, Çevre dostu üretim programı ile KOBİ’lere açık bir program olduğu belirtildi.

Kar amacı gütmeyenler arasında yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, organize sanayi bölgesi müdürlükleri ve kar amacı gütmeyen birlik ve kooperatifleri destek alabiliyor.

BEBKA Uzmanları, Kalkınma Ajansı Yönetim Sistemine girişlerin nasıl yapılacağı, bu sisteme girişlerde dikkat edilmesi gereken hususları tek tek anlatan uzmanlar, ayrıca projelerin nasıl hazırlanması gerektiği, proje döngüsü yönetimi ve mantıksal çerçeve yaklaşımı gibi konulara da değindi.

Mali destek Programları ile ilgili katılımcıların sorularını yanıtlayan uzmanlar,  başvuru sahiplerinin KAYS üzerinden proje başvuruları yapabilmeleri  için son başvuru tarihinin 14/02/2014 saat 17:00 olarak belirlendiğini, proje dosyasının Ajansa teslim edilmesi için son tarihin ise , 21/02/2014 saat 17:00 olarak açıklandığını ifade ettiler.