NETBİS Kullanıcı Kılavuzu

Sinop ve Trakya'da da her biri yaklaşık 5000 MW olacak büyük ölçekli nükleer santraller kurulması hedeflenmekte ve teknoloji sahibi ülkeler ile görüşmeler sürdürülmektedir. Bu görüşmelerde gerçekleştirilecek ön fizibilite çalışmalarında ülkemizden tedarik edilebilecek ürünlerin de belirlenmesi planlanmaktadır.

Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından odamıza gönderilen 19.03.2026 tarih ve E-34221550-045.99-4131 sayılı yazıya istinaden;

Bakanlıklarınca 2022 yılında yayımlanan Ulusal Enerji Planı'na göre 2035 yılına kadar 7,2 GW, 2053 yılına kadar ise yaklaşık 20 GW nükleer kurulu güce ulaşılması amaçlanmakta olduğu belirtilmektedir. Bu kapsamda, Sinop ve Trakya'da da her biri yaklaşık 5000 MW olacak büyük ölçekli nükleer santraller kurulması hedeflenmekte ve teknoloji sahibi ülkeler ile görüşmeler sürdürülmektedir. Bu görüşmelerde gerçekleştirilecek ön fizibilite çalışmalarında ülkemizden tedarik edilebilecek ürünlerin de belirlenmesi planlanmaktadır. Yazıda devamla, Bakanlıkça kurulmuş olan "Nükleer Enerji Tedarikçi Bilgi Sistemi (NETBİS)" isimli portal (https://netbis.enerji.gov.tr) vasıtası ile firmalarımızdan toplanacak bilgilerin de kullanılacağı ifade edilmektedir.

Bilgilerinize önemle duyurulur.

Saygılarımızla.