BUSKİ Genel Müdürlüğünü Ziyaret Ettik

BUSKİ Genel Müdürlüğünü Ziyaret Ettik

BUSKİ Genel Müdürlüğünü Ziyaret Ettik

BUSKİ Genel Müdürlüğünden Oda Üyelerinin Sorunlarına Yakın İlgi

Belirli periyotlarla üyelerimizin talep ve önerilerini almak amacıyla sektörel toplantıları gerçekleştiriyoruz. Toplantılar sonucunda almış olduğumuz geri bildirimlerle çalışmalarını yürüten oda yetkilileri aynı zamanda kurum ziyaretlerini de devam ettiriyor.

Bu kapsamda, inşaat sektörü temsilcileri ile dile getirilen bazı konuları iletmek üzere BUSKİ Genel Müdürü Sayın Güngör Güleç’ e ziyaret gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu başkan yardımcımız Cem Kapitan ve Genel sekreterimiz Gürol Erol yer alırken, toplantıya BUSKİ Genel Müdürlüğünden ayrıca Genel Müdür Yardımcıları İbrahim Yedikardeş ve Devrim İzgi katıldı.

Yönetim Kurulu başkan yardımcımız Cem Kapitan; “Göstermiş olduğunuz yakın alaka ve bizleri ilgiyle karşılamanızdan dolayı öncelikle teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu olarak, üyelerimizin talep ve önerilerini, sektörel toplantılarda dinliyoruz ve ardından çeşitli kurumlarla istişarelerde bulunarak, yapılabilecek çalışmalar hakkında konuyu sizlere iletiyoruz. Bugünde üyelerimizin taleplerini iletmek ve sıkıntılarının çözümü noktasında çalışmalar yapmak üzere buradayız.” dedi ve ardından BUSKİ ile ilgili konuları paylaşarak istişarelerde bulunuldu.

BUSKİ genel müdürü Güngör Güleç ‘in makamında gerçekleştirilen toplantıda, Harcamalara iştirak payı (HİP) Uygulaması, Kanalizasyon altyapısı sorunları, Bursa da Uygulanan Su Ücretleri, Dutluca Ortak Turizm Hizmet projesi su aboneliği gibi birçok konuya değinildi.

Oldukça ilgili ve çözüm odaklı olan Genel Müdür Güleç ve Genel Müdür yardımcıları, kendilerine iletilen talep ve sorunları dikkatlice ele alarak bilgi paylaştılar.

“Harcamalara İştirak Payı (HİP) Uygulaması”

Sektörün en çok dile getirdiği konuların başında yer alan katılım payı konusunda, iştirak payı olarak bilinen ücretin alınması olmuştu. Konu hakkında Sayın Güleç şu samimi bilgilendirmede bulundu; “ Büyükşehir yasası ile birlikte, büyükşehirlerde uygulamaya konulacak değişiklikler ve alınacak ücretler yasal bir zeminde belirlendi. Ancak Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak bazı uygulamaları abonelerimizi de gözeterek diğer birçok Büyükşehirden çok daha geç yürürlüğe koyduk.

Bunlardan birisi de, mahallelere getirilen altyapı hizmeti giderlerini kapsayan ve katılım payı olarak ta bilinen “Harcamalara iştirak payı (HİP) Uygulaması” oldu. Esasen bu uygulama zaten vardı ve her altyapı çalışması sonrasında iştirak payı abonelere tekrar tekrar yansıtılmaktaydı. Bu durum rahatsızlık yaratıyordu.

Yeni uygulamada ise bölgede yapılacak tüm altyapı çalışmaları ve buna bağlı oluşabilecek giderler belirleniyor. Sonucunda da toplam tutarlar çıkarılarak, ruhsat ve abonelik işlemleri aşamasında bir defada alınıyor. Böylece abonelerimizden sonraki yıllarda iştirak bedeli alınmıyor.

Yürürlüğe koyduğumuz yeni HİP uygulaması öncesinde ise abonelerimizde mağduriyet oluşturmaması bakımından birçok büyükşehirdeki düzenlemeler incelendi, gerekli hukuki altyapısı oluşturuldu ve ilgili mercilerden onayı alındıktan sonra uygulamaya alındı. 1 Ekim 2021 tarihi itibarı ile yeni şekliyle iştirak bedeli alınmaya başlanmış oldu. Bugün abone olmak istendiğinde proje inceleme bedeli, HİB ve binaya yapılacak bağlantı ücretleri alınmaktadır” .

“Kanalizasyon Altyapısı Sorunları”

 İlçemizde yer alan yerleşimler ile bazı sanayi kuruluşlarının sorunu olarak devam eden kanalizasyon altyapısı eksikliği ile ilgili yapılan değerlendirme sonrasında BUSKİ Genel Müdürü Güngör Güleç yapılacak yeni arıtma tesisi ile ilgili detayları paylaştı. Güleç; “ Orhangazi’ de halen mevcut arıtma tesisimiz bulunuyor ve düzenli olarak çalıştırılıyor. Ancak büyükşehir yasası ile birlikte tüm yerleşim alanları BUSKİ sorumluluk alanına girmiş olması nedeniyle atık su arıtma ihtiyacı fazla miktarda artış gösterdi. Yeni projeler ile öncelikle çok daha büyük bir arıtma tesisi ile kapasite artışına gidilecek, sonrasında ise bölgedeki kanalizasyon altyapıları bu arıtma tesisine bağlanacak. Böylelikle tüm mahallelerimizi programlı şekilde arıtma tesislerine bağlamış olacağız.

Arıtma tesisi için finansman sağlanması konusunda yürütülen çalışmalar belediyemizin ilgili organları vasıtasıyla tamamlandı ve kredisi çıktı. Yakın zamanda yeni arıtma tesisi inşaatı çalışmalarına başlanacak.

“Bursa Da Uygulanan Su Ücretleri”

Bursa da uygulanan su ücretlerinin yüksek olduğu konusunda yapılan görüşme sonrasında BUSKİ Genel Genel Müdürü Sayın Güngör Güleç “ Geçtiğimiz günlerde bizlerde bu konuda abonelerimizin taleplerini değerlendirerek araştırmasını yaptık. Gördüğümüzce 30 büyükşehir belediyesi içerisinde su ücretlerinde 11. Sırada yer almaktayız. İlk 5 büyük Büyük Şehir Belediyesi içerisinde ise ancak 5. sırada yer alıyoruz” diyerek konunun üzerinde hassasiyetle durduklarını ifade etti.

“Dutluca Ortak Hizmet Turizm Projesi İçme Suyu Talebi”

Toplantıda, Dutluca da planlanan kamp karavan turizmine yönelik proje için yapılan su aboneliği başvurusu da görüşülerek, BUSKİ tarafından yapılacak çalışmalara dair gelişmeler hakkında bilgiler alındı.

Toplantı, bundan sonraki süreçte oluşacak yeni gelişmelerde tekrar görüşülmesi konusunda mutabık kalınarak, karşılıklı memnuniyet ifadelerinin ardına sona erdi.