Hudut Kapılarından Geçişte PCR Testi İstemi hk

Hudut Kapılarından Geçişte PCR Testi İstemi hk

TOBB'dan odamıza gelen yazı ile Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile 30.12.2020 tarihinden itibaren kara ve deniz yolu ile Türkiye'ye giriş yapacak kişilerin son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testlerini ibraz etmeleri gerektiği, negatif PCR testi olmayan kişilerin Türkiye'ye gelirken uçağa bindirilmeyeceği bildirilmişti.

Sayın Üyemiz,

TOBB'dan odamıza gelen İlgide yazıda ile Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile 30.12.2020 tarihinden itibaren kara ve deniz yolu ile Türkiye'ye giriş yapacak kişilerin son 72 saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR testlerini ibraz etmeleri gerektiği, negatif PCR testi olmayan kişilerin Türkiye'ye gelirken uçağa bindirilmeyeceği bildirilmişti.

Bu defa, Birliğimiz girişimleri neticesinde Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün 30.12.2020 tarih 0013179944 sayılı duyurusu ile aşağıdaki hususlar tüm uluslararası giriş noktalarında uygulanacaktır. - 30.12.2020 tarihinden itibaren yurtdışından hava yolu ile, Türkiye'ye giriş yapacak 6 yaş üstü kişiler ülkeye girişlerinden önceki son yetmiş iki (72) saat içerisinde yapılmış negatif SARS-CoV-2 PCR test sonuçlarını ibraz edeceklerdir. Negatif PCR test sonucunu ibraz etmeyen kişiler Türkiye'ye gelirken uçağa bindirilmeyecektir. - Kara ve denizyolu ile gelen kişilerin negatif PCR testi sonuçları giriş noktalarında kontrol edilecektir.

Hudut kapılarından giriş esnasında negatif PCR testi sonucunu resmi otoritelere ibraz etmeyen kişiler konaklayacaklarını beyan ettikleri adreste (ev, otel vb.) karantinaya alınacaklar, konaklayacak yeri olmadığını belirtenler ise İl Sağlık Müdürlüklerince belirlenecek mekanlarda karantinaya alınacaklardır. - Bu kişilerden karantina sürelerinin 7 nci gününde PCR testleri yapılarak test sonucu negatif çıkanların karantinası 7. günün bitiminde sona erdirilecek ve PCR testleri pozitif çıkanların tedavileri ise Sağlık Bakanlığı COVID-19 rehberi doğrultusunda yapılacaktır.

Karantinaya alınacak kişilerin takibi açısından, hudut kapılarında bu kişilerden "COVID-19 Hastası/Temaslısı İzlem (Karantina) Bilgilendirme ve Onam Formu" doldurmaları istenecek, bu formlar 30 gün süresince muhafaza edilecek ve kişi bilgileri ivedilikle Halk Sağlığı Yönetim Sistemine (HSYS) kaydedilecektir. - Yurtdışından gelen kişiler ve taşıtlara ilişkin veriler ilgili Genel Müdürlük bilgi sistemine (interaktif.hssgm) kaydedilecektir.

Daha önceki uygulamalarda olduğu gibi Uçak mürettebatı ve Tır şoförleri için PCR testi ve karantina uygulaması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından "kilit personel" olarak görülen ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 03.12.2020 tarih ve 67504 sayılı genelgesinde ülkemiz tarafından da "kilit personel" olarak nitelendirilen gemi adamları için PCR testi ve karantina uygulaması zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bilgilerinize sunarız.

ORHANGAZİ TİCARET VE SANAYİ ODASI