Koronavirüs (COVİD-19) Denetimleri Bilgilendirmesi

Koronavirüs (COVİD-19) Denetimleri Bilgilendirmesi

Bursa Valiliği 15.04.2020 tarihli kararına istinaden, T.C. Orhangazi Kaymakamlığınca oluşturulan komisyon tarafından ilçemiz sınırları içerisindeki işletme ve fabrikalarda Koronavirüs (COVİD-19) sebebi ile hiyjen kuralları, maske kullanımı, sosyal mesafe, izolasyon vb. kurallara uyulup uyulmadığı, pandemi hıfzıssıhha kurulu kararlarına uygun çalışma ortamı oluşturulup oluşturulmadığı vb. gibi denetimler gerçekleştirilecektir.

Bursa Valiliği 15.04.2020 tarihli kararına istinaden, T.C. Orhangazi Kaymakamlığınca oluşturulan komisyon tarafından ilçemiz sınırları içerisindeki  işletme ve fabrikalarda  Koronavirüs (COVİD-19) sebebi ile hiyjen kuralları, maske kullanımı, sosyal mesafe, izolasyon vb. kurallara uyulup uyulmadığı, pandemi hıfzıssıhha kurulu kararlarına uygun çalışma ortamı oluşturulup oluşturulmadığı ve aşağıda örnekleri olan vb. konularda denetimler gerçekleştirilecektir. Üyelerimizin olumsuz durumlar yaşamamaları bakımından gerekli önlemlerin alınması gerektiği hususunu önemle bildiririz.

- COVID-19 salgınına yönelik ateş ölçümü ve semptom sorgulama yapılıyor mu? Semptomu olanlar sağlık kuruluşuna yönlendiriliyor mu?

- COVID-19 Salgını hakkında çalışanlara bilgilendirme yapıldı mı? (Personelin çalıştığı alanlara yeterli sayıda bilgilendirici afiş asıldı mı? )

- Çalışanlar iş yerinde ve servis araçlarında maske kullanıyor mu? Maskeler düzenli aralıklarla değiştiriliyor mu? (13.04.2020 tarih 29 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Çalışma ortamında sosyal mesafelendirmeye uyuluyor mu?

- İşyerlerinin içerisinde düzenli aralıklarla dezenfekte işlemleri yapılıyor mu? Çalışma alanları sık sık havalandırılarak temiz hava sirkülasyonu sağlanıyor mu? Kapı kolları, armatür, lavabo gibi ortak ve sık kullanılan yüzeyler su ve deterjanla temizleniyor mu?

- Çalışanlara çalışma ortamlarında ellerini sabunla yıkama imkanı sağlanıyor mu? Kolay erişilebilir yerlerde yeterli sayıda alkol bazlı el antiseptiği bulunduruluyor mu?

- Kullanılmış maske, eldiven, peçete vb. virüsün taşınabileceği atıklar için kapalı ve ayrı bir toplama alanı bulunuyor mu?(Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2020/12 sayılı genelgesi )

- İşyeri yemekhanesi kapatıldı mı? Yemekhane açık ise gerekli düzenleme yapılmış mı? Çalışanların öğün yemekleri kumanya paketi (kapalı paketler halinde) olarak dağıtılıyor mu?

- 65 yaş ve üstü çalışanlar ile kronik rahatsızlığı bulunan çalışanlara gerekli izinler verildi mi? (21.03.2020 tarih 8 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Çalışanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetler durduruldu mu ? (İcrai zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hariç) (16.03.2020 tarih 4 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Personel servis araçlarının ruhsatlarında belirtilen yolcu kapasitesinin %50'si oranında yolcu taşıma kuralına uyuluyor mu? (27.03.2020 tarih 15 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Personel servis aracı içerisinde iken sosyal mesafe kuralına uyuluyor mu? (Yan yana iken bir koltuk boşluk bırakma, arka arkaya otururken çaprazlama oturma düzeni.) (13.04.2020 tarih 29 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Servis araçlarında el dezenfektanı bulunduruluyor mu? (13.04.2020 tarih 29 sayılı Hıfzıssıhha Kurul Kararı)

- Servis araçları düzenli aralıklarla dezenfekte ediliyor mu?