İçişleri Bakanlığının Uluslararası Yük Taşımacılığına ilişkin Duyurusu

İçişleri Bakanlığının Uluslararası Yük Taşımacılığına ilişkin Duyurusu

Orhangazi Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından odamıza gönderilen yazıya istinaden, Özet: İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 09.04.2020 tarihli, 89780865-153-E.6360 sayılı Uluslararası Yük Taşımacılığı konulu yazısı yayımlanmıştır.

Sayın Üyemiz;

Orhangazi Kaymakamlığı İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü tarafından odamıza gönderilen yazıya istinaden,

Özet: İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 09.04.2020 tarihli, 89780865-153-E.6360 sayılı Uluslararası Yük Taşımacılığı konulu yazısı yayımlanmıştır.

Açıklamalar

Söz konusu yazıda koronavirüs salgını nedeniyle sınır kapılarında geçişler durdurulduğu ve dış ticaretin devam etmesi adına ülkeye giriş çıkış yapması zorunlu olan kişilerin giriş çıkışlarında uygulanacak usul ve esasların Sağlık Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın görüşleri ile belirleneceği belirtilmiştir. İran ve Irak sınır kapıları hariç olmak üzere ülkemizden transit geçecek araç ve şoförler ile ülkemize giriş/çıkış yapacak araç ve şoförlere geçiş izni sağlanabilmesi için gerekmekte olan şartlar ekte sunulan yazıda belirtilmiş olup, bazı başlıca konular aşağıdaki gibi özetlenmiştir.

  • Araç şoförünün sağlık kontrolü sağlık birimlerince yapılacak, hastalık belirtisi görülen kişilere geçiş izni verilmeyecektir.
     
  • Giriş yapan araçlar dezenfeksiyon işlemine tabi tutulacaktır.
     
  • Gümrük idarelerince transit geçecek araçların güzergâhları ve mola yerleri belirlenecek olup araç takip sistemi üzerinden takip edilmesi suretiyle en uzak sınır kapısından 36 saat, diğer sınır kapılarından 24 saat içinde ayrılmaları sağlanacaktır.
     
  • Giriş izni verilmeden önce araçların ülkeden geçerek çıkış yapacağı ülke tarafından kabul edileceği konusunda emin olunacaktır.
     
  • Şoförlerin Türk uyruklu olması halinde; muayene edildikten sonra 14 günlük ev karantinasını kabul ettiklerini belirten taahhütname imzaladıktan sonra ülkeye giriş izni verilecektir.
     
  • Şoförlerin yabancı uyruklu olması halinde; taşıma işlemlerinin izole alanda yapılması, mümkün olmaması durumunda ise 14 günlük karantina süresi bekledikten sonra ülkeye giriş izni verilecektir.
     
  • Ülkemiz açısından aciliyeti olan ilaç, tıbbi malzeme ve gıda maddeleri taşıyan yabancı şoförlerin girişlerinde şoför değişimi veya yük değişimi yapılması mümkün değilse sağlık muayenesi yapılması ve gerekli koruyucu tedbirlerin alınması şartıyla 14 günlük karantina süresi beklenmeden izin verilebilecektir.
     
  • Bulgaristan, Azerbaycan, Nahçıvan ve Gürcistan uyruklu şoförler 14 günlük karantina süresini beklemeksizin sağlık muayenesi yapıldıktan ve araçları dezenfekte edildikten sonra ülkemize girebilecektir.
     
  • Türk şoförlerin ev karantinasında kalmaları gereken ev süresi tedbirine uymamaları durumunda çıkışlarına izin verilmeyecektir
     
  • Yabancı şoförlerin çıkışlarında belirtilen kurallara uymadığı tespit edilmesi halinde İçişleri Bakanlığı’nın ilgili birimleri tarafından cezai işlem uygulanacak olup ülkeye tekrar girişleri engellenecektir.
     
  • RO-RO taşımacılığı kapsamında yalnızca dorse/konteyner taşıması yapılacaktır.
     

Söz konusu yazıya EK-1 den ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla bilgilerinize sunarız