Ekim Ayı İhracat Rakamları İlçemizden Açıklandı

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekim ayı ihracat rakamlarını Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odamızda düzenlenen toplantıda açıkladı.
Gerçekleştirilen toplantıda, Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 0,21 düşüşle 11 milyar 784 milyon dolar oldu. Yılın 10 ayındaki ihracat da yüzde 12,09 artışla 124 milyar 807 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise yüzde 11,93 artışla 148 milyar 363 milyon doları buldu.
Ekim ayı itibariyle giyim sektöründe kış sezonu ürünlerinin piyasaya sürülmesi, konut ve ulaştırma harcamaları grubunda yer alan maddelerde maliyet kaynaklı fiyat artışları, gıda maddeleri grubunda mevsimsel özelliklere bağlı olarak yaş-kuru sebze ve meyve grubundaki fiyat artışları ile petrol ürünlerine yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamaları bu ay ki enflasyon üzerinde etkili oldu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl ekim ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 655 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü gerçekleştirdi.
TİM verilerine göre, ekim ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 74 milyon dolar, Irak'a 925 milyon 134 bin dolar, İngiltere'ye ise 705 milyon 314 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.
Daha sonra TİM Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ ve beraberindeki heyet, Orhangazi programı kapsamında iki büyük sanayi kuruluşunu ziyaret etti. Büyükekşi’ye sanayi ziyaretleri sırasında Orhangazi Kaymakamı M.Selman YURDAER, Belediye Başkanı İsmail TARTAR ve TSO Başkanı Ergün EFENDİOĞLU ile TSO yöneticileri de eşlik etti. TİM Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ ve beraberindeki heyetin ilk durağı bu yıl 252 Milyon 166 Bin Lira ihracat yaparak Orhangazi’nin en fazla ihracat yapan firması olan Componenta Dökümcülük A.Ş. oldu. Fabrikayı gezen heyet, üretim, istihdam, pazar ve satış konularında bilgi edindi. Büyükekşi’ nin sanayi ziyaretlerindeki ikinci durağı ise Türkiye’de tek çatı altında üretim yapan en büyük iplik fabrikası olan ve bu yıl Orhangazi’nin en çok ihracat yapan firmaları listesinde 3. sırada bulunan Ormo Yün İplik A.Ş. oldu. Burada da fabrika sahipleri ve yetkilileri ile bir araya gelen Büyükekşi fabrika hakkında bilgiler aldıktan sonra Orhangazi’den ayrıldı.