Vergi Usul Kanunu Kapsamında Yeni “E- Uygulamalar” Toplantısı Odamızda Yapıldı

Vergi Usul Kanunu Kapsamında Yeni “E- Uygulamalar” Toplantısı Odamızda Yapıldı

Vergi Usul Kanunu Kapsamında Yeni “E- Uygulamalar” Toplantısı Odamızda Yapıldı

Vergi Usul Kanunu Kapsamında getirilen yeni E-uygulamalara dair bilgilendirme toplantısı odamızda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanımız Murat Öztürk’ ün katılımcı ve sunumu yapacak olan misafirlere teşekkür etmesinin ardında sözü SMMM Orhangazi Temsilcisi Osman Mısır’ a bıraktı.

Osman Mısır ; “Son yıllarda, hem firmalar hem muhasebe işlerini yürütmekte olan camiamız için bir çok yeni uygulamalar getiriliyor. Bunların en başında vergi usul kanunu kapsamında getirilen e-uygulamalar olurken, aynı zamanda VERBİS ve kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında da bir çok yeni uygulama bizleri bekliyor. Bu gün burada e-uygulamalar konularında bilgilendirmeleri dinleyeceğimiz toplantımızın sizler için verimli geçmesini diliyorum” diyerek, sunumlara geçildi.

Bursa SMMM temsilciliği vergi mevzuatı komisyonu başkanı Melahat Üner yaptığı sunumlarında,” 30  yakın e- uygulama getirildi, kırsalda yaşayan ve mevzuat kapsamına giren kişilerde, büyük ölçekli firmalarda e-uygulamalar kapsamına girmekte. Bundan sonra tüm kesimler vergi usul kanunu kapsamında işlemlerini bu e-uygulamalar üzerinden yapmak zorunda olacaklar” diyerek, firmaları uyardı.

Bursa SMMM temsilciliği vergi mevzuatı komisyonu başkan yardımcısı Zehra Göker Elmas “ e-uygulamalar sayesinde, firmalarımıza gönderilen fatura vb. belgelerin geçerliliğini kontrol edebileceğiz. Bu firmalarımız adına faydalı bir hizmet olacak. Sistemle ilgili zaman zaman arıza çıkabileceği yönünde firma sahiplerimizin haklı endişeleri olabiliyor, ancak sistemin arızaya geçtiğinin ispatlanması koşuluyla, bazı durumlarda firmalarımız normal kağıt fatura da kesebilecek. Yine, e-altyapısını iyi bir şekilde kurmuş olan firmalarımıza, geçme zorunluluğu olmasa dahi, e-deftere geçmelerini tavsiye ediyorum.

Firmalarımızın E-tebligatlarına da dikkat etmelerini istiyoruz. Zira, kamudan gelecek her türlü bildiri e-tebligat üzerinden gelecek. E-tebligat e-postalarının kontrol edilmemesi sonucu gözden kaçan bildirimler nedeniyle firmalarımız, ciddi yükümlülükler altına girebilir ve cazai işlemlere maruz kalabilirler” diyerek teknik konularda bilgiler vererek, katılımcıları uyardı.

Son bölümde ise Luca Programı Bursa SMMM temsilcisi Birol Kösenin, e-uygulamaların firmalarca ve muhasebeciler tarafından nasıl kullanılacağına dair geniş anlatımlı dijital program sunumu gerçekleştirildi.

Saat 16:00 da başlayan ve katılımcıların yoğun soruları ile birlikte 3.5 saat süren program 19:30 da sona erdi.