Girişimciler ve Başarı Öyküleri Paneli

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler ve Genç Girişimciler kurulları ‘Girişimciler ve Başarı Öyküleri’ isimli bir panel düzenledi.

Türkiye’de girişimcilik anlamında önemli gelişmeler kaydeden Özdilek Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek ve 2012 Türkiye Kadın Girişimcisi ödülünü alan Nurcan Özdemir’in katılımıyla önceki akşam yapılan panelde iki usta isim hayat ve iş tecrübelerini salonu dolduranlarla paylaştı.

İlk olarak OTSO Genç Girişimciler kurulu adına Nesimi DESTERECİ ’nin, ardından ise OTSO Kadın Girişimciler kurulu adına da Kıymet AYDIN ’ın yaptıkları konuşmaların ardından EPSA Yalıtım Yönetim Kurulu başkanı ve 2012 yılının Türkiye Kadın Girişimcisi ödülü sahibi Nurcan ÖZDEMİR sunum gerçekleştirdi.

Moderatörlüğünü Sibel BİNİCİ ’nin yaptığı programda kendi hayatını ve iş hayatını anlatan kısa bir sinevizyon sunumu ile konuşmasını yapan Nurcan ÖZDEMİR iş hayatındaki başarının birinci kuralının aile desteği olduğunu ve kendisinin iş hayatındaki başarısında eşi ve ailesinin büyük bir payı olduğunu ifade etti. Nurcan ÖZDEMİR, 5 yıl sonra Türkiye’de, 10 yıl sonra da dünyada tanınan bir marka olmak istediklerini ifade etti. İş hayatının bir anlamda risk almak olduğunu da belirten Nurcan ÖZDEMİR, en önemli unsurlardan birisi de kaliteli, iyi ürün üretmek olduğunu söyledi.

Nurcan ÖZDEMİR ’in ardından kürsüye gelen Özdilek yönetim kurulu başkanı Hüseyin ÖZDİLEK ise Özdilek AVM’ nin oluşumunu ve  nasıl bu noktaya geldiğinin hikayesini anlattı.Hüseyin ÖZDİLEK, daha ilkokula giderken hafta sonu tatillerinde kahvehanelerde çakmak taşı satarak para kazanmaya başladığını, ortaokul yıllarında bisiklete binmek istediği ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bir bisikleti olmadığını söyledi. Bisiklete binme hevesinden dolayı, Tokat´ın Erbaa ilçesinde bisikletle su dağıtımında çalışmaya başladığını ve pazaryerinde meyve suyu ile su satarak, kazandığı para ile ailesinin geçimine katkıda bulunduğunu söyledi. Örnek olacak sosyal sorumluluk projelerine de imza atan Özdilek, 6 okulu hizmete açtı ve yedinci okulun inşaatı ise İstanbul’da devam ediyor. Yurt içi mağazalarda her geçen gün artan başarıyı, son iki yılda Londra ve Berlin olmak üzere yurt dışında da iki mağaza açarak taçlandıran Özdilek A.Ş.´nin Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin ÖZDİLEK´in yaşam ve başarı hikayesini paylaştığı, sunumda şunları söyledi:

"GÜNDÜZLERİ ÇALIŞABİLMEK İÇİN AKŞAM LİSESİNDE OKUDUM"

1965 yılında öğretmen olan dayımın havlu mağazasında çalışırken, yarım gün okula gidip yarım gün çalışıyordum. Tam gün çalışabilmek için Akşam Ticaret Lisesine geçtim, 2 yıl orada 35 lira haftalıkla çalıştım. 17 yaşımda Akşam Ticaret Lisesi´nde okurken, aile meclisi kararı ile Erbaa´daki evimizin satılıp bir mağaza açılması kararı alındı. 1967 yılında Kapalıçarşı´da 20 metrekarelik dükkan açtık.

"YAŞINIZ NE OLURSA OLSUN, KENDİNİZE İNANIN, GÜVENİN"

1971 yılında 4 ay süreyle Avrupa´yı dolaştım, bu yurtdışı seyahati bana büyük tecrübe kazandırdı. Yurtdışında dil öğrenmek, okumak ve çalışmak istiyordum. Yurtdışında olunca bizim insanımızın ne kadar cana yakın olduğunu, ne güzel hasletlere sahip olduğunu gördüm. 1971 yılında iki adet Bursa yapısı dokuma tezgahı ve ödünç devere ile, 5 personel ve yıllık 10 ton üretim kapasitesi ile havlu ve bornoz imalatına başladık. İlk defa gece vardiyasını başlatan Özdilek firmasıdır. Bunu yapmamızın ana nedeni, sabit maliyetleri daha aşağıya çekmekti, işçilerimize yemek, süt vermeye başladık. 1976 yılına geldiğimizde Sümerbank´ın 400 mağazasında Özdilek ürünleri satılır hale geldi. Üretimimizin 4 katı kadar daha piyasadan alımla Sümerbank mağazalarında başladığımız satışlarda iyi para kazandık.  Herkes nitelikli olmak zorunda, müşteriye daha doğal, daha kaliteli ürünler satılmalı. En önemlisi de gelişmeyi kimse durdurmamalı.

Demokrasinin gelişmesi serbest piyasanın gelişmesine bağlıdır. Ekonomik savaş da bir kurtuluş savaşıdır. Kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) artmadan refah artmaz. En iyi üretimi yapıp, en uygun fiyatla piyasaya sunacaksınız, eğer bunu yapamıyorsanız en iyi yapanı da alkışlayacaksınız. Onurunuzla yaşayın. Kendi ayaklarınızın üzerinde durun. Alın terinizle çalışarak kazanın. İnsanların saygınlığını kazanmanın manevi hazzına doyamazsınız, maddi haz ise geçicidir. İki ustanın sunumundan sonra ise soru cevap kısmına geçildi.

Hüseyin ÖZDİLEK ve Nurcan ÖZDEMİR daha sonra salonu dolduran genç ve kadın girişimcilerden gelen sorulara yanıt verdiler. Programın son bölümünde ise değerli konuşmacılara ve programın organizasyonunu üstlenen OTSO yönetim kurulu üyesi Sadettin ÜNVER ’e plaket ve çeşitli hediyeler protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Program bitiminde ise kokteyl düzenlendi.