İkinci El Araç Alım Satımı İçin  “Yetki Belgesi” Almak Şart!

İkinci El Araç Alım Satımı İçin “Yetki Belgesi” Almak Şart!

İkinci El Araç Alım Satımı İçin “Yetki Belgesi” Almak Şart!

“Yeni Dönemde Araç Alım Satımı Nasıl Yapılacak?”  Bu Seminerde Anlatıldı.

Odamızda Araba alım satım işi yapanlara  (galericiler) getirilen yetki belgesi şartıyla ilgili bilgilendirme semineri düzenledi.

İlgili meslek gruplarının ve işi yapan kesimlerin davet edildiği toplantıda, Türker Danışmanlık firmasından Danışman Türker Duran yetki belgesi şartıyla neyin amaçlandığını, sürecin nasıl işlediği hakkında bilgiler verdi.

Yönetmelik Galericileri Koruyor.

Türker Duran, ‘’Galericilik işlerinde yaşanan çok sayıda sorun ve bu kapsamda da yapılan şikâyetlerin artmasıyla birlikte, Bakanlık ikinci el araç alım satım işlemlerinde yaşanan sorunları gidermek adına çeşitli düzenlemelerin getirildiği “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti” hakkında yönetmelik çıkarılarak, piyasalara disiplin getirilmeye çalışıldığını vurguladı.

Sunumun devamında ise ikinci el motorlu kara taşıtı alım ve satımlarının (galericilik) nasıl ve kimler tarafından yapılabileceğine dair yönetmeliklerle birlikte galericilere "yetki belgesi " zorunluluğu getirildiğine değinerek, yönetmeliğin esasen bu işi gerçek manada yapmaya çalışanları korumaya yönelik olduğunu dinleyicilere aktardı.

Noter İşlemleri İçin Son Tarih 14 Mayıs 2019’dur.

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 13 Şubat 2018 tarihinde ‘’ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yönetmelik’’ 30331 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlandı.

Yönetmeliğe göre, araç alım satım veya galericilik işini yapanlardan, ”yetki belgesi” ve “mesleki yeterlilik” belgesini almamış olanlar, 14 Mayıs 2019 tarihi itibarıyla noterlerde işlem yapamayacaklar.

İşyerlerine Yetki Belgesi,

Kişilere Mesleki Yeterlilik Belgesi Şart

 

Yayımlanan yönetmeliğe göre; ikinci el motorlu kara taşıtı (traktör, iş ve tarım makinaları dâhil) ticareti yapılan işletmeler “Yetki Belgesini”, bu işyerlerin sahibi veya sorumlusu olan kişilerle, pazarlama veya satış personeli olarak çalıştırılanların, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmaları zorunlu olarak gerekiyor.

Yetki belgesi almak üzere başvuruda bulunacak işletmeler, başvuru esnasında, işletme sahibi veya sorumlusu için mutlaka Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu (Seviye 5), eğer işlemleri gerçekleştiren personeli var ise Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı (Seviye 4) mesleki yeterlilik belgelerini sunmak zorunda.

ODAMIZDA MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ EĞİTİM VE SINAVLARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

 

Yönetim Kurulu Başkanımız Erol Hatırlı;  “İkinci el motorlu taşıtların alım satım işleri için gerekli olacak Yetki belgesi ve mesleki yeterlilik belgeleri alınmasına dair düzenlediğimiz bilgilendirme toplantısına, üyelerimizin ve ilçemizin göstermiş olduğu ilgi ve katılımdan dolayı öncelikle memnuniyetimi belirtmek isterim

Bu gün burada, saymış olduğum konuların haricinde daha birçok detaya ışık tutuldu ve neler yapılması gerektiğini öğrenmiş olduk. Bu hizmetten yararlanmak isteyen üyelerimizin ve ilçe halkımızın da son tarihi beklemeden işlemlerini tamamlamış olması gerektiğini önemle vurgulamak istiyorum.

Danışmanlık firmamız aracılığıyla önümüzdeki günlerde alınması zorunlu olan mesleki yeterlilik belgeleri için yeterlilik eğitimi ve sınavlarını gerçekleştireceğiz. Konuyla ilgili taleplerinizi odamıza bildirebilirsiniz.

Bu vesileyle, toplantımızın bilgilendirmelerini yapan Türker Danışmanlık Firmasında Sn. Türker Duran beye ve sizlere buradan tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” Diyerek sınava girmek isteyenlerin odaya 0 224 573 81 69 nolu telefonlardan başvurularını yapabileceklerini bildirdi.

Sınavlar ve eğitimlere değinilirken, isteyenlerin doğrudan sınavlara girebileceği, ancak başarısını arttırmak isteyenlerin açılacak eğitimlere katıldıktan sonra da sınava girebilecekleri bilgileri paylaşılarak, ücretlerinin; sınav öncesi 3 gün 4 eğitim saati toplamda 12 saatlik eğitim için 250 TL, işyeri sahibi veya sorumlusu sınavı için Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye5 650 TL (+150 TL harç), personelin gireceği sınav için Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye4 550 TL (+150 TL harç) şeklinde olacağı bildirildi.

Seminer sonunda eğitim başvurusu ve sınava katılımı için formlar dağıtıldı. Gelecek talepler doğrultusunda tarihleri belirlenerek duyurusuna çıkılacak eğitim ve sınavlar odamızda yapılacak.