İnşaat Sektör Temsilcileri Odamızda Biraraya Geldi

İnşaat Sektör Temsilcileri Odamızda Biraraya Geldi

Oda üyemiz olan inşaat sektörü temsilcileri ile biraraya gelindi. Yoğun katılımın sağlanan toplantıya, Yönetim kurulu başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Üyemiz Orhan Kocabey, Orhangazi Belediyesi İmar İşleri Müdürü Erkan İnce katılım sağladı.

Oda üyemiz olan inşaat sektörü temsilcileri ile biraraya gelindi. Yoğun katılımın sağlanan toplantıya, Yönetim kurulu başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Yönetim Kurulu Üyemiz Orhan Kocabey, Orhangazi Belediyesi İmar İşleri Müdürü  Erkan İnce katılım sağladı.

Aynı zamanda toplantıya meslek grubunda yer alan üyelerin haricinde bilgilendirme yapmak üzere, BTSO Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme merkezi (Mesyeb)  yetkilileri de katıldı.

Toplantı , Yönetim Kurulu Üyemiz Orhan Kocabey ‘in açılış konuşmasıyla başladı.

Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Konularında Sunum Yapıldı.

Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme konularında yetkililer sunumlarını yaptı.

Mesyeb genel müdür yardımcısı Hakan Neşeli  ve inşaat meslek komitesi sorumlusu  İsmail Şener sunumunu gerçekleştirdi.

Bugüne kadar toplam 17600 kişiye belge verdiklerini belirtti.32 ilde faaliyet gösterdiklerinden bahseden yetkililer, 64 ayrı meslekte faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye de en çok belgelendirme gerçekleştiren bir kuruluş olarak Mesyeb in öncülük ettiğini ifade ettiler.İnşaatcılara yönelik açılan 48 ayrı meslek dalında , belgelendirme yaptıklarını ve sınavda başarılı olan katılımcıların ücretlerinin geri iade edildiği ifade edildi.2019 yılının sonuna kadarda bu durumun devam edeceği belirtildi.

Murat Öztürk, kayıtlar noktasında Odamızdanda bu konuda bilgi alınabileceğini belirtti.

Katılımcılar, yapılan mevzuat değişikliklerinin sonucunda daha önce almış oldukları belgelerin geçerliliği konusunda bilgiler aldılar.

İmar Yasasındaki Değişiklikler Anlatıldı.

Ardından sözü Orhangazi Belediyesi İmar İşleri Müdürü  Erkan İnce’ye veren Murat Öztürk, 1 Ekim 2017 imar yasası konularında bilgiler aktardı.

İnteraktif bir şekilde gerçekleştirilen toplantıda soru cevaplarla sektörde yaşanan sıkıntılar dile getirildi.

1 Ekim 2017 imar yasası ile ilgili eğimli bölgelerdeki kotlandırma ve otopark ile asansör çukurlarındaki ölçeklendirmeler konusunda bazı değişiklikler olduğu hakkında bilgiler aktarıldı.

Erkan İnce, 1/25.000 ve 1/5.000 liklerde görünen rezerv alanların imara açılacağını belirtti.

Katılımcılar, Otopark konusunda yaşanan sıkıntıların gerekli merciilere iletilmesi konusunda ricada bulundular.
Yangın merdivenleri konusunda Bursa itfaiye müdürlüğünden gerekli izinlerin alınması konusunda çalışmaların teknik olarak devam edeceğini belirten İnce, bu konuda Orhangazi İtfaiyesinin teknik yeterliliğe sahip olmaması sebebiyle Bursa İtfaiye müdürlüğünde işlemlerin gerçekleştirilmeye devam edeceğini belirtti.

Mevzi imar planı içerisinde yer alan yapılaşmalar konusunda çalışmaların devam ettiği,başvuruların imar komisyonuna ve Büyükşehir belediyesine yapılabileceği belirtildi.
Yeni imar planları konusunda sektör temsilcilerinin istek ve önerilerini not alan İnce, “bu konuyla ilgili Belediye Başkanımız Sayın Neşet Çağlayan ‘da konuyu yakından takip ediyor.

Yeni imar alanları konusunda, Bursa Büyükşehir belediyesiyle yapılan görüşmeler sonucunda gerekli müraacatlar yapıldı, rezerv alanları konusunda sağlam zemini olupta hali hazırda 2 kat imar olan alanların revize edilmesi için gerekli müracaatlarımızı yaptık” dedi.

Toki alanlarının olup olmayacağı konusunda gelen sorulara cevap veren İnce , Maliye Bakanlığından  yer tahsisi yapıldıktan sonra işlemlerin başlayacağını belirtti.

Kentsel dönüşüm konusunda, önce tüm harçlardan muafiyet varken şuan cıkan yasayla kısmı muafiyet oluştuğu belirtildi.  Harfiyat döküm alanlarının eksikliğinden bahsedilen toplantıda konuyla ilgili notlar alındı.

Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası , Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, her sektörden üyelerimizin talepleri doğrultusunda bu sektörel toplantıları gerçekleştirebileceğinden ve bu tür faaliyetlerin üyelerimiz açısından faydalı olacağını dile getirdi. Toplantıya katılım sağlayan herkese tek tek teşekkür etti.