Ergün Efendioğlu’ ndan Referandum Açıklaması

Ergün Efendioğlu’ ndan Referandum Açıklaması

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu geçtiğimiz gün Kuzey Irak’ta yapılan sözde bağımsızlık referandumu ile ilgili açıklama yaptı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu geçtiğimiz gün Kuzey Irak’ta yapılan sözde bağımsızlık referandumu ile ilgili açıklama yaptı.

Efendioğlu; “Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY), bölgede istikrar ve barış ortamının sağlanmasına yönelik tüm çabaları boşa çıkaracak, bölgedeki halkların yaşam haklarını hiçe sayacak, çatışma ortamına zemin hazırlayacak bir şekilde sözde bağımsızlık referandumunu gerçekleştirmiştir. Tek taraflı alınmış, uluslararası normlara aykırı ve hukuki dayanaktan yoksun olan bu Referandumun, Ülkemizin ve sağduyu sahibi pek çok ülkenin tüm uyarılarına rağmen, bölgesel yönetimin ısrarcı tutumunu ve açıklamalarını endişe verici buluyorum” dedi.

Bölgesel yönetimin yanlış tutumu sebebiyle komşu iki devlet arasında devam eden ticari ilişkilerin de zedeleneceğini vurgulayan Efendioğlu, iş dünyası olarak, bölgeye yönelik her türlü ticari yaptırımı desteleyeceklerini söyledi. Efendioğlu, "Irak, Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biridir. 2016 yılında Irak, Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı ikinci ülke olmuştur. 2016 yılında Irak'a 7.6 milyar dolarlık ihracat yapılmıştır.

Bölgede zaten zayıf olan istikrarı daha da bozacak, daha büyük ve çok taraflı yeni uyuşmazlıklara, hatta silahlı çatışmalara zemin hazırlayacaktır. Komşumuz ve dostumuz Irak’ın toprak bütünlüğünü parçalamayı ve etnik kökene dayalı yeni bir yapıyı hedefleyen bu adımın, başta Kerkük’te olmak üzere, içinden çıkılmaz etnik ve mezhepsel çatışmalara sebebiyet vereceği açıktır.Kuzey Iraklı siyasetçilerin, ayrılık ve bölünmeyle sonuç alınamayacağını görmelerini, hatalı yaklaşımlarından vazgeçmelerini temenni ediyorum. Bölgede barışın ve huzurun teminatı olan Ülkemiz, komşu ülkelerde de barışın ve kardeşliğin tesisi için gereken tüm adımları kararlılıkla atacaktır. Bu konuda ülkemizin atacağı her adımı sonuna kadar destekliyoruz” dedi.