Festival Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Festival Renkli Görüntülere Sahne Oldu

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali bu hafta sonu Gedelek Mahallesinde yapıldı. Festival korteji ile başlayan Festival stant açılışı ve stantların gezilmesi ile devam etti. Festival kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirilirken, renkli görüntüler de yaşandı.

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali bu hafta sonu Gedelek Mahallesinde yapıldı. Festival korteji ile başlayan Festival stant açılışı ve stantların gezilmesi ile devam etti. Festival kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştirilirken, renkli görüntüler de yaşandı.

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın, Zekeriya Birkan, Bennur Karaburun, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Orhangazi Kaymakamı Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, siyasi partiler, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile yapıldı. Gedelek Mahalle meydanından Pınarbaşı Festival alanına kadar Tarihi Mehteran ekibi eşliğinde yapılan kortejin ardından alanda mehter konseri ve halkoyunları gösterileri yapıldı.

Marka Şehir ORHANGAZİ

Festival açılış programında konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu; Lezzetini Gedelek’ teki Pınarbaşı Suyundan ve Gedelek halkımızın el hünerinden alan, Sofralarımızın Geleneksel Lezzeti “Orhangazi Gedelek Turşu” nun tanıtımına katkı sağlamak amacı ile Bu yıl 4. sünü gerçekleştireceğimiz, “Orhangazi Gedelek Turşu Festivali” nde sizlerle buluşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Festivalimize hoşgeldiniz şeref verdiniz.

Tursunun başkenti Gedelek bu festivalle dünyaya kapılarını açıyor. Turşumuz sadece lezzeti ile değil markası ile de konuşuluyor. Amacımız, turşumuzun marka değerini artırarak, ticari açıdan hak ettiği değeri kazandırmak.

Bu gün gelmiş olduğumuz noktada, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu amaç doğrultusunda yürüttüğümüz Coğrafi işaret çalışmalarımızla, katıldığımız fuarlarla, yaptığımız tanıtım faaliyetleri ile bugün hep birlikte gerçekleştirdiğimiz festivallerle, Orhangazi Gedelek Turşusu’ nu hakkettiği tanınırlık noktaya gelmiş olduğunu görmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğumu buradan ifade etmek istiyorum.

Bundan sonra ise bu tanınırlığın, istihdama, gelir düzeyine, refaha, kısacası bölge ekonomimize daha fazla katkı sağlamasına imkân verme gayretinde olacağız.

Yaptığımız tüm çalışmalarda bizlere desteklerini esirgemeyen, Türk Patent Enstitüsüne, Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne,  Kaymakamlığımıza, Orhangazi Belediyemize, Gedelek Muhtarlığımıza, Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifine, Gedelek halkı ve emeği geçen tüm kesimlere teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Festivalimizin, ülkemize ve ilçemize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor. Bugün burada bizlerle birlikte olup, festival coşkumuza ortak olan Sayın Bakanımıza, Sayın Valimize, Sayın Milletvekillerimize saygıdeğer misafirlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Gedelek Şehitliği açıldı

Orhangazi Belediyesi tarafından Gedelek’te bulunan şehitlikte yapılan düzenlemeler tamamlandı. Gedelek Turşu Festivali sonrasında protokol üyelerinin katılımı ve dualarla açıldı.

 Orhangazi’de Kurtuluş Savaşı döneminde Yunanlılar tarafından katledilen 39 vatandaşın mezarlarının bulunduğu Gedelek’teki şehitlikte Orhangazi Belediyesi tarafından yapılan yeni düzenleme tamamlandı. Ayyıldız görseli ile hazırlanan yeni şehitliğin açılış törenini Turşu Festivaline de katılan Ak Parti Bursa Milletvekilleri İsmail Aydın, Zekeriya Birkan, Bennur Karaburun, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Orhangazi Kaymakamı Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Siyasi partiler ve STK temsilcileri ile Gedelek halkının katıldığı şehitlik töreni öncesinde şehitler için Kuran-ı Kerim okundu dualar edildi. Ardından şehitliğin üzerindeki dev Türk bayrağı kaldırılarak şehitliğin açılışı yapıldı. Burada konuşan Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Kurtuluş Savaşı döneminde Gedelek’te kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu 39 kişi Yunanlılar tarafından katledildi. Buradaki bu şehitlik ilgisizlikten dökülüyordu. Biz de belediye olarak bu alanı yeniden düzenleyip hizmete soktuk. Bizim atalarımız ve aziz şehitlerimizin anılarını yaşatmak gibi bir zorunluluğumuz var. Şehitlerimize yeniden rahmet diliyorum dedi. Büyükşehir Belediye başkanı Recep Altepe ise Orhangazi Belediyesine böyle bir anıtı ayağa kaldırdığı için teşekkür ediyorum dedi.

Festival Foto Maraton yarışması yapıldı

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Turşu konulu Foto Maraton Yarışması yapıldı. Yarışmada birbirinden özel fotoğraflar yarıştı.

 Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Foto Maraton yarışması düzenlendi. 15 fotoğraf sanatçısının 60 fotoğraf ile katıldığı yarışmada jüri üyeleri en iyi fotoğrafları seçti. Jürinin yaptığı değerlendirme sonrasında Fotoğraf yarışmasında birinciliği Mehmet Menderes Demir, İkinciliği Bedirban Birinci ve üçüncülüğü ise Niyazi Sekmen’in eserleri elde etti. Yarışmada Orhan Güneş’in eseri ise Mansiyon ödülüne layık görüldü. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri ilçe protokolü tarafından takdim edildi.

1.Mehmet Menderes Demir

2.Bedirhan Birinci

3.Niyazi Sekmen

Mansiyon Ödülü-Orhan Güneş

 

100 ÇOCUKLA TURŞU KURMA REKORU GELDİ

 Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Dünya Çocuk Rekoru denemesi yapıldı. Dünya Çocuk Rekorları Türkiye temsilcisi Prof.Dr.Orhan Kural nezaretinde Gedelek Mahallesinde yaşları 3 ile 13 arasında değişen 100 çocuk önlükleri takıp turşu kurdular. Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Jandarma Komutanı Jand.Yzb.Ali Kanber, Orhangazi TSO Yönetim Kurulu başkanı Ergün Efendioğlu, Meclis başkanı Erol Hatırlı, Ak Parti ilçe başkanı Mustafa Kaya ve çok sayıda katılımcının nezaretinde gerçekleştirilen en çok çocukla turşu kurma yarışması yaklaşık 1 saat sürdü. 1 saat boyunca çocuklar hazırlanan sebzeleri kavanozlara yerleştirip, Gedelek suyu ile hazırlanan turşu suyunu da ekledikten sonra turşu kurup hazır hale getirdiler. Rekor denemesi öncesinde Prof.Dr.Orhan Kural rekor denemesi ile ilgili bilgi verdi. Çocuklar turşuları kurduktan sonra Dünya Çocuk Rekorları Temsilcisi Prof.Dr.Orhan Kural rekoru onayladı. Orhan Kural ve protokol üyelerinin tamamı hazırlanan belgeyi imzalayıp rekoru da onayladılar.

Festivalin en iyi stantı seçildi

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali kapsamında en iyi stant yarışması düzenlendi. Onur Turşularının birinci olduğu stant yarışmasında birbirinden renkli stantlar yarıştı.

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali Kapsamında Gedelek festival alanında kurulan stantlar arasında bir de yarışma düzenlendi. Festival komitesi bünyesinde oluşturulan jürinin çok sayıda stant içinde yaptığı değerlendirme sonrasında dereceye giren turşu stantları belli oldu. Buna göre Turşu Stantı yarışmasının birinciliğini Onur Turşuları, ikinciliği Eylül Turşuları, üçüncülüğü Eryılmaz Turşuları elde ederken yarışmada mansiyona ise Şahin Turşuları layık görüldü. Dereceye giren stant sahiplerine ödülleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.

TURŞU FESTİVALİNDE NEFİS YEMEKLER YARIŞTI

4.Gedelek Turşu Festivali Kapsamında Turşu ile en iyi yakışan yemek yarışması düzenlendi. 15 Ev hanımının çok sayıda yemek ile katıldığı yarışmada jüri üyeleri birbirinden nefis yemekleri seçti. Dereceye giren ev hanımlarına ödülleri Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Orhangazi TSO başkanı Ergün Efendioğlu ve diğer protokol üyeleri takdim etti.

Orhangazi 4.Gedelek Turşu Festivali kapsamında Turşu ile En iyi yakışan yemek yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Gedelek’teki Festival alanında gerçekleştirilen ve jüri üyeliklerini Ak Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın eşi Mukadder Aydın, Belediye Başkanı Neşet Çağlayan’ın eşi Zöhre Çağlayan, Orhangazi TSO çalışanı Gamze Güney, Gedelek Muhtarı Mehmet Dönmez'in eşi Zeynep Dönmez ve Diyetisyen Gülhanım Kaya’nın yaptığı yemek yarışmasında 15 ev hanımı çok sayıda yemek ile katıldı. Jüri üyelerinin tek tek tadarak değerlendirdiği yemek yarışmasında birinciliği Gömlek Dolması ile Emre Beyazıt elde derken ikinciliği, Hünkar Beğendi ile Hatice Şengül, üçüncülüğü Kabak çiçeği dolması ile Gülnur Türkmen elde etti. Yemek yarışmasında mansiyon ödülünü Mantolu Köfte ile Hülya Ünsal elde etti. Yarışma sonunda protokol üyeleri yemek yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini takdim etti.

HAZIRLANAN TURŞULAR DÜNYA LİDERLERİNİN ÇOCUKLARINA GÖNDERİLECEK

Orhan Kural, Orhangazi Gedelek’te çocukların hazırladıkları turşuların dünya liderlerinin çocuklarına gönderileceğini de belirterek, bu sayede dünya barışına ve çocukların kardeşliğine de katkı sunmuş olacağız dedi. Belediye Başkanı Neşet Çağlayan ise Gedelek’te yarım asırdan fazladır turşuculuk yapılıyor. Gedelekli ailelerimizin çocuklarının da turşu konusundaki marifetlerini gördük. Festivalimizin en renkli görüntülerine neden olan tüm çocuklarımızı gözlerinden öpüyorum dedi.

Çeşitli yarışma, etkinlik ve konserlerin yapıldığı Festival 10 Eylül Pazar günü sona erdi.