Orhangazi’nin Doğa Yürüyüş Parkurunu Tabelalandırdık

Orhangazi’nin Doğa Yürüyüş Parkurunu Tabelalandırdık

Orhangazi ilçemiz doğal güzellikleri ile öne çıkan birçok doğa sporlarının yapıldığı bir cazibe merkezi yolunda ilerliyor.

Orhangazi ilçemiz doğal güzellikleri ile öne çıkan birçok doğa sporlarının yapıldığı bir cazibe merkezi yolunda ilerliyor. Treking, Hiking, Kaya Tırmanışı, Dağ Bisiklet parkurları, yamaç paraşütü, Otokros, Motokros, Göl sporları v.b alanlarında öne çıkan, nadir mavi yeşil yol doğa yürüyüşü parkurlarına sahip, birçok noktasından biri olan Yeniköy- Keramet parkuru Odamızın girişimleriyle yürüyüş rotası tabelaları tamamlandı.

Orhangazi’nin turizm açısından zengin kaynaklarını, doğa sporları turizmi açısından değerlendirilmesi için, çalışmalarına Odada gerçekleştirilen Turizm Çalıştay Toplantısından sonra hız verdi. Doğa sporlarına ilgisi olan turistlerin uğrak rotalarından biri olan Yeniköy-Keramet doğa yürüyüş parkurunun, tanıtım ve konum bilgilerinin yer aldığı başlangıç ve bitiş tabelaları ile onlarca yönlendirme tabelasından oluşan parkurun tabelalandırma çalışması tamamlanarak, Orhangazi’ye gelen ziyaretçilerin kullanıma sunuldu.

Amacımız, İlçemizin Tanıtımına Katkı Sağlamak.

Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu; “ İlçenin bilinirliğine katkı sağlamak ve turizm açısından bölgemizi tanıtmak amacıyla yönlendirme tabelası ve konumlandırma çalışmalarımıza start verdik. Geçtiğimiz yıllarda Gürle girişinde yaptığımız tabelalandırma çalışmalarında aldığımız geri dönüşler çok olumlu oldu. İlçeyi ziyaret eden sayısında artışlar olduğu konusunda Gürlelilerin ifadeleri bizi bu çalışmaların devam etmesi konusunda ikna etti.

Çalışmaları bire bir yürüten Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, “ Doğaseverlerin daha rahat ziyaret edebilmesini sağlamak ve ilçemize daha fazla sayıda turistin gelmesini sağlamak amacıyla çalışmalarımıza bu noktadan başladık. İlerleyen günlerde, Gedelek- Hamzalı ve Gürle Dağı Rotaları için de planlama çalışmalarına başlayacağız.  Amacımız ilçemizin doğa güzelliklerinin farkındalığını arttırmak. Zira bu konuda daha önceleri Gürle Mahallemizde yer alan tarihi eserlerle ilgili yaptırmış olduğumuz tanıtım tabelalarıyla birlikte ne kadar olumlu sonuçlar aldığımızı görmüştük” dedi.

Tabelalandırma çalışmalarında Odamıza destek sağlayan, rotanın belirlenmesinde bizzat kendi çalışmalarını bizimle paylaşan Yüksel Çalıkoğlu’na da, teşekkürlerimizi sunuyoruz.”  dedi.

Çalıkoğlu,  Yeniköy-Keramet Rotası Hakkında Bilgiler Verdi.

Yüksel Çalıkoğlu Yeniköy-Keramet rotası hakkında açıklamalarda bulundu. Çalıkoğlu; “Orhangazi’nin yeni işaretlemesi yapılan Yeniköy Keramet Doğa Yürüyüş Parkuru Toplam 17 km mesafeye sahip. Bu yürüyüş parkuru Yeniköy mahallesinden başlayıp Keramet mahallesinde sona ermektedir. Seyir zevki açısından Orhangazi ilçemizin en rağbet gören yerlerinden bir tanesidir. Yürüyüş, Yeniköy mahallesinin yaylasındaki 518 metre rakımındaki Dağ evinden başlar.

700 metre sonra Sıralı Ağaçların olduğu Fotoğrafçılıkta alan derinliğini en iyi şekilde uygulama imkanı bulacağınız bir muhteşem güzellik sizi karşılar. 2,5-3 km ilerlediğinizde 663 metre rakımlı Esentepe’ye varırsınız. Burada İznik gölüne hakim, Katırlı Dağı, Orhangazi merkezi ,Ufuk açıklığında Uludağ manzarası sizi büyüler. Rüzgârı hiç eksik olmaz. Burada biraz moladan sonra patika yoldan sağ taraf takip edilerek Yalova tarafına doğru yükselirken yapay gölet ve İznik gölü manzarası eşliğinde keyifli bir yürüyüş devam eder. Yola ulaştığınızda Marmara denizi, Osmangazi köprüsü görülmektedir. Ali çavuş çeşmesi ‘ne( Bayraklı Çeşme ) geldiğinizde rakım olarak 651 metreye yükselip ,yaklaşık 10 km yürümüş olacaksınız. Büyük çınarların olduğu bu çeşmede Suyun sertlik derecesi 85 ppm’dir. Yeşil halı gibi doğallığı bozulmamış Çimenlerin üstünden yürüyerek kır çiçekleri ve kekik kokusu eşliğinde Ayvazca yaylasına doğru yol alıyoruz. Ayvazca yaylası önceden 70 hanenin yaşadığı, küçük bir dere ve Kerpiç evlerin olduğu muhteşem bir yayla. Ayvazca yaylasında dere kenarında avazca su adıyla anılan şişkinlik yapmayan, keramet mahallesi halkının traktörler ile gelip evlerine götürdükleri içme suyu olarak kullandıkları su mevcut, bu suyun sertlik derecesi 83 ppm. olarak ölçülmüştür. İster bu noktada keramete doğru gidebilirsiniz, ister çalkaya mevkiine gidebilirsiniz. Çalkaya yaklaşık 2 km uzaklıkta, sonbahar ve kış mevsiminde mutlaka gidilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Derin bir vadi eşliğinde Yalova’nın Aktoprak köyü ve Marmara denizi, Osmangazi köprüsü manzarası vardır. İznik gölü tarafına yönelip yol takip edilerek keramet mahallesi seyir yerine varılır. Günbatımını izlemek için mükemmel bir manzarası vardır. Bu parkuru diğer rotalardan ayıran özelliğinde Keramet mahallesindeki doğal kaplıcasıdır. Yürüyüş bitiminde girilen ılıca doğa yürüyüşünün verdiği tüm yorgunluğu üzerinizden alır. Kaplıcanın cilt, deri hastalıklarına ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir. Kaplıcada çadır ile kalma imkânı mevcuttur. Sit alanı olduğu için tesis yapılamamaktadır. Yaz kış suyun sıcaklığı 28-30 derece arasındadır.” diyerek, parkurun ne kadar güzel ve ilgi çekici olduğunu bizlerle yansıttı.

Bundan sonraki aşamalarda ise parkurun ülke çapında duyurulması için dijital ortamlarda paylaşılması ve duyurulması gibi çok yönlü çalışmalarla ilçemizin turizm tanıtımlarının sürdürüleceği belirtildi.