Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ile Ortak Çalışmalarımız Devam Ediyor

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ile Ortak Çalışmalarımız Devam Ediyor

Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü İlçemizin gelişmesine önemli ekonomik katkılar sağlayacak olan Orhangazi Gedelek Turşusu ve Coğrafi İşareti ile ilgili bilimsel çalışmalarına devam ediyor.

Odamız ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü İlçemizin gelişmesine önemli ekonomik katkılar sağlayacak olan Orhangazi Gedelek Turşusu ve Coğrafi İşareti ile ilgili bilimsel çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünden Bölüm Başkanı Dr. Huriye Özgül Uçurum, Ziraat Mühendisi Ahmet Kılınç, Ziraat Yük. Müh. Mehmet Sağlam ile birlikte, Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu, Meclis Başkanımız Erol Hatırlı, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve Meclis Üyemiz Mustafa Şener, Kooperatif Yönetiminden Hamdi Güleç, Odamızda gerçekleştirilen çalışma toplantısında bir araya geldi.

 

Doğal ve Sağlıklı Ürünlere Olan Talep Artıyor

Toplantıda konuyu değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu; “Son yıllarda gerek iç pazarda gerekse dış pazarda geleneksel, doğal, katkısız ve insan sağlığına faydalı probiyotik mikroorganizmalarla zengin ürünlere olan talebin artması ile birlikte, geleneksel turşu üretimi de ülke ekonomisindeki önemin giderek arttırmaktadır. Bu amaçla geçtiğimiz yıllarda, Bursa Valiliği’nin de tanıtım destekleriyle, işlenmiş tarımsal ürün olan, Orhangazi Gedelek kornişon turşusunun geleneksel (ev tipi) üretiminden elde edilecek bilimsel kalite unsurlarını ön plana çıkarmak, ülke ve bölgemizin sosyo-ekonomik hayatına katkısını artırmak, verileri ile coğrafi işarete yardımcı olmak amacı ile Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitümüz ile “Geleneksel Orhangazi Gedelek Kornişon Turşusunun Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi ” projesini başlattık.

Bugün geleneksel yöntemle turşu üretimi ve elde edilecek ürünlerin raflara indirilmesini amaçlayan, ikinci aşamasına geldiğimiz projenin, buralara gelmesinde katkıları olan başta Enstitü Müdürümüz Gıda Yüksek Mühendis Sn. Yıldıray İstanbullu ve ekibi Dr. Huriye Özgül Uçurum, Ziraat Mühendisi Ahmet Kılınç, Ziraat Yük. Müh. Mehmet Sağlam ile Gedelek Mahallesi Muhtarımız Sn. Mehmet Dönmez, Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sn. Mustafa Şener, başta Hamdi Güleç Olmak üzere tüm Gedelek Mahallesi turşu üreticilerine ve yönetim kuruluma, verdikleri destek ve katkılardan dolayı teşekkür ediyorum.” diyerek proje hakkında bilgiler verdi.

 

Bir Yıl Sonunda İlk Veriler Elde Edildi

Geçtiğimiz yıl odamızın koordinasyonunda, Gedelek Muhtarlığı, Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Gedelek turşu üreticileri ile Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü yetkilileriyle bir araya gelerek proje hakkında detaylı bilgilendirmeler yapıldı. Ardından projeye katkı sağlayacak firmalarla mutabakat sağlanarak kurdurulan numune turşularla bilimsel çalışmalar başlatıldı.

Doğal ve koruyucu bulundurmayan geleneksel yöntemlerle üretilen turşulardan belirli aralıklarla alınan numuneler,  bir yıl süreyle Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünün ilgili laboratuvarlarında çeşitli analizlere tabi tutularak, elde edilen sonuçlarla bilimsel veriler oluşturuldu.

 

Orhangazi Gedelek Turşusu Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığına Sunuldu!

Projeye ait 2016 yılı araştırma bulguları, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının 20-25 Şubat 2017 tarihinde Antalya’da yapılan Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Proje Değerlendirme Toplantısında, birçok kesimden gelen Bakanlık-Üniversite araştırmacı personeline ve üst düzey yöneticilerine proje olarak anlatılarak, tanıtımı yapıldı.

 

Gedelek Pınarbaşı Suyunun Turşu Kalitesine Katkısının Önemi Anlaşıldı.

Araştırmalar sonucunda geleneksel turşu tipinin üretiminde kullanılan Gedelek Pınarbaşı suyu oldukça sert olup mineral özelliği bakımından turşunun sertliğine katkıda bulunduğu saptandı. Ayrıca duyusal yönden değerlendirilen turşulara ait bulgulara göre, geleneksel yöntemle yapılan turşuların renk, görünüş, tat-koku özellikleri bakımından sanayi tipi turşulara üstünlük gösterdiği bilimsel olarak ortaya konuldu. Yine elde edilen sonuçlar “Orhangazi Gedelek Turşusu” coğrafi işaret başvurusunda ayırt edici bilimsel özellik olarak kullanılarak, coğrafi işaret çalışmalarına önemli katkı sağladı.

 

İkinci Aşama Haziran Ayında Başlıyor; Hedef Geleneksel Yöntemlerle Üretilen, Probiyotikçe Zengin Orhangazi Gedelek Turşularının Raflarda Yer Alması.

İkinci aşamada ise, doğal probiyotik değerlere sahip geleneksel yöntemle turşuların üretilerek, sonuçlarını bilimsel olarak kayıt altına almak ve Orhangazi Gedelek Mahallesinde yer alan daha fazla sayıdaki üreticinin katılımlarıyla aynı geleneksel yöntemle üretilecek doğal ürünlerin raflarda yer alması amaçlanmaktadır.

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve üreticilerle, numune alma ve turşu kurmaya yönelik, ilk çalışmalar ise Haziran ayından sonra başlatılacak. Yıl boyu süren analiz ve elde edilecek ürünler, coğrafi işaret tanıtımlarında kullanılacak. Öte yandan geleneksel yöntemle elde edilen ürünler yine Eylül ayında gerçekleştirilecek “Orhangazi Gedelek Turşu Festivalinde” Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından açılacak bir stantta festivale gelenlere ikram edilerek, tüketicilerin değerlendirmelerine sunulacak.

 Gerçekleştirilen tüm çalışmalar sonrasında proje tamamlandığında, gerek coğrafi işaret için sağlanacak önemli sonuçlarla, gerek Orhangazi Gedelek Turşusu’ nun ulusal ve uluslararası alanda bilimsel zeminde yer alarak sağlayacağı tanıtım ve katkılar sayesinde bölgemize önemli ekonomik kazanımlar sağlayacağı öngörülmekte.