Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ile Ortak Proje Çalışması Yapacağız

Birleşmiş milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen projelerde Türkiye’den Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Odamızın ortak girişimleri ile proje yürütülmesi için çalışmalar başlatıldı.

9 Şubat 2017 Perşembe günü Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünde Dünya Gıda Örgütünün destekleriyle gerçekleştirilen “Orta Asya ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda Kompozisyonu Veri Tabanı Oluşturulması Projesi”  kapanış toplantısı enstitü binasında yapıldı. Toplantıya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Murat Öztürk, Genel Sekreterimiz Gürol Erol, Genel Sekreter Yardımcımız Kubilay Yıldırım katılım sağladı.

FAO tarafından desteklenen ve Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü “Orta Asya ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda Kompozisyonu Veri Tabanı’’ projesi ile, tüm dünyada kullanılabilecek ve gıdaların içerisinde bulunan besleyici unsurların yer aldığı bir veri tabanı oluşturdu.

Benzer desteklerden yararlanarak Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Odamızın çalışmalarıyla bir proje hazırlanacak. Projenin temel amacında ise yöresel gıda ürünlerinin geliştirilmesi ve bu sektörde çalışan kadın istihdamının ve niteliğinin arttırılması kapsamında “Gedelek Mahallesi” örnek alınarak proje yapılması bulunuyor. Hazırlanacak projenin FAO tarafından onaylanması ile bir yerel gıda ürününün ve bununla ilgili olan kadın istihdamının dünyaca tanınması için bir adım atmış oldu.

Yönetim Kurulu başkan yardımcımız Murat Öztürk , “ Özellikle Gedelek Turşusuyla ilgili Gıda ve Yem Kontrol Araştırma Merkezi ile ortak çalışmalar yürütmek üzere yola çıktık. Bugün de buraya Enstitünün yapmış olduğu diğer bir projenin sonuçlarını yerinde izlemek üzere davet edildik. Gördük ki Enstitü Müdürü Sayın İstanbullu ve ekibi, ülkemiz ve Bursa için önemli bir çalışmaya daha imza atmış.  İlerleyen günlerde enstitümüz ile Orhangazi ölçeğindeki gerçekleştirmeyi planladığımız projenin, sadece bölgeye değil ülkemize de çok faydalar sağlayacağını bu toplantıda görme şansını bulmuş olduk” dedi.

Planlanan Proje sonrasında Gedelek Turşu’ sunun ve turşunun üretiminde yer alan kadın istihdamının niteliklerinin arttırılmasına dair elde edilecek sonuçlar uluslararası bir düzeyde örnek olacak.