Ekonomi Panelimizi Gerçekleştirdik

Ekonomi Panelimizi Gerçekleştirdik

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz ve büyük ilgi uyandıran Ekonomi Panelinin 8.cisini dün akşam gerçekleştirdik.

Her yıl geleneksel olarak düzenlediğimiz ve büyük ilgi uyandıran Ekonomi Panelinin 8.cisini dün akşam gerçekleştirdik.

‘’2016 Yılı Ekonomisinin Değerlendirilmesi ve 2017 Yılı Ekonomisinden Beklentiler’’ ismiyle gerçekleşen panelin bu yılki konukları Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Ekonomi Yazarı Hakan Güldağ ve Dünya Gazetesi ekonomi yazarı ve aynı zamanda Odamızın Ekonomi danışmanı Dr. Rüştü Bozkurt oldu.

Oldukça yoğun bir katılımla gerçekleşen Ekonomi panelinin açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanımız Ergün Efendioğlu,  bu yıl 8.sini düzenlediğimiz 2016 yılı Ekonomisinin değerlendirilmesi ve 2017 yılı ekonomisinden beklentiler konulu panelimize gelerek bizleri onurlandıran çok kıymetli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Geride bıraktığımız 2016 yılında ve içinde bulunduğumuz 2017 yılında, yaşanan terör olaylarının piyasalar üzerindeki olumsuz etkilerinden ve 2017 yılında bu olumsuz etkileri nasıl en aza indireceğimiz konusunda kıymetli misafirlerimizin önemli ipuçları vereceği, bilgi ve deneyimlerini de bizlerle paylaşacak olması, hiç şüphesiz panelimizin üyelerimiz için önemini bir bu kadar daha arttırmaktadır” dedi.

Ekonomideki Belirsizlik Her Kesimin Sorunu

Dünya Gazetesi Ekonomi yazarı Rüştü Bozkurt; ’’Ekonomide yaşadığımız belirsizlik ve son günlerdeki sıkıntılar toplum olarak hepimizin sorunu. Bununla ilgili ne yapılacağı konusunda sadece devletimizden veya siyasilerimizden çözümler beklememeliyiz. Sorun hepimizin sorunu. Kahvelerde, arkadaş toplantılarında ve buna benzer alanlarda hep birlikte sorunlarımız hakkında konuşmaya, çözümler üretmeye ihtiyacımız var. Biz vatandaş olarak duyarsız kalırsak, hiçbir sorun çözüme kavuşmaz, ülke daha da kötüye gider’’ dedi.

Kar Marjları Düşecek, Fakat Karamsarlığa Kapılmamalıyız.

Konuşmasının devamında ise Bozkurt; 2017 yılı ekonomisinde kar marjlarının düşeceğini, dışarıdaki siyasi belirsizliğin tamamen ortadan kalkmayacağını, büyüme, enflasyon, devalüasyon, döviz kuru, faiz oranı, istihdam, bütçe dengesi, cari açık, banka sistemi, özerk kurumlar, bürokrasi, liyakat, hukuk sistemi, gelecek ve güvenle ilgili konuların önemini koruyacağını belirtti.

Rüştü Bozkurt, konuşulanların aksine karamsarlığa kapılmadan, çalışmalara devam etmeli ve bu dönemde yatırım yaparak, işlerimize daha sıkı sarılarak kazanabileceğimiz bir süreç olacak. İşte bunu yerine getiren işletmeler uzun vadede kazanacaktır, dedi.

“Yatırım Yapmak” Daha da Önem Kazanacak.

Panelin konuşmacısı Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ; 2017 yılında nakit yönetimi sorunu oluşmaması için atılan her adımın çok dikkatli ve araştırılarak atılması gerektiğini söyleyerek yatırım yapmanın bu yıl daha da önem kazanacağını belirtti.

Önümüzdeki süreçte dış politikada da özellikle Trump’ın izleyeceği politikalar çok önemli, Fed in açıklayacağı faiz oranları ve Ortadoğu’da yaşanan IŞID sorunu dünya ekonomisine önemli ölçüde yön verecektir. Tabii ki içerde siyasi istikrarın da ekonomimize önemli bir etkisi olacak. Merkez Bankasının uygulayacağı para politikaları çok önemli, repo likiditeleri veya faiz müdahaleleri ile bu dar boğazı çok iyi yönetebilirler.

Bu durum sadece bizde yaşanmıyor, Dünya ekonomisinde de inişli çıkışlı durumlar söz konusu, ekonomiye bu çerçeveden bakmamız gerekiyor.

Beklenmeyen Olaylar Karşısında İyi Gözlem Yapalım, Bu Durum Bir Fırsat Olabilir.

Siyah kuğu teorisi günümüzde finansal piyasalarda sürpriz, önemli etki yaratan ve analizle açıklanamayan olayları tanımlamak için kullanılıyor. Finans dünyasında yaşanan bu tahmin edilemeyen olayların geri dönülüp bakıldığında yatırım performanslarında çok etkili olduğu anlaşılmakta.

Siyah kuğu olayları, uzun vadeli yatırımların getirisinde çok önemli rol oynuyor, bu nedenle bir fırsat yaratılabilir.

Avrupa ekonomisi Brexit ve siyasi belirsizlikler nedeniyle bizim en büyük pazarımız olan AB ‘nin biraz yavaşlamasına sebep olabilir. 

Amerika ekonomi politikalarında, Vergileri % 35 ten % 15 lere düşürüleceğini ve altyapı harcamalarını arttırmayı planlıyor. Bu çok ciddi bir para politikası tabii ki. Bunu da yakından takip etmeliyiz.

Fed, yani Amerikan merkez bankası faizleri yükselteceği sinyallerini verdi, bu durum gelişmekte olan ülkelerin yani bizim gibi ülkelerin piyasalardaki faizlerini tetikleyecek yada para, faiz oranı yüksek olan ABD ‘ye kayabilecek.

Kısacası 2017’de Merkez bankasının uygulayacağı para politikaları, ülkemizdeki siyasi konjonktür, Trump'ın dış politika ile ilgili tavrı, ticaret anlaşmaları, ekonomik teşvik paketinin içeriği ve bu paketin ekonomiye kazandırabileceği ivme, FED'in yapacağı faiz artışları Türk ekonomisi ve varlıkları üzerinde etkili olacak. Özellikle bu kriz ortamında sürdürülebilirliğimizi sağlamak istiyorsak, ekonomiyi iyi takip edelim ve Sayın Bozkurt’un dediği gibi, karamsarlığı gerek olmadığını ama dikkatli davranmakta da fayda olduğu kanaatindeyim. “ dedi.

Son anına kadar katılımcılar tarafından dikkatle izlenen Ekonomi panelinde, her yıl merakla bekleyen bir üye profilinin de olduğu gözlemlendi. Katılımcıların sorularını da yanıtlayan Bozkurt ve Güldağ’a hediyelerinin takdim edilmesiyle panelimiz sona erdi.