Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Bursa Heyeti 2. Toplantısı gerçekleştirildi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca geçen yıl yürürlüğe konulan ve 2015-2018 yıllarını kapsayan Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Orhangazi’deki Kamu, Sanayi ve Üniversite iş birliğini geliştirmek için, KÜSİ Bursa heyeti odamıza bir ziyaret gerçekleştirerek bilgilendirmede bulundular.

ULUTEK Genel Müdürü ve KÜSİ İl Temsilcisi Prof. Dr. Mehmet Kanık ve Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi- Üniversite-Sanayi İşbirliği sorumlusu Ayşegül Akpınar KÜSİ’ nin, firmalara ar-ge ve inovasyon konularında yapacakları çalışmalar ile ilgili sunumlar yaptılar.

Toplantıya Orhangazi TSO Üyeleri ve ar-ge veya araştırma merkezi oluşturabilecek sanayi kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

KÜSİ (Kamu-Sanayi-Üniversite İşbirliği), AR-GE ve İnovasyonda Yeniliklerle Çalışmalarına Devam Ediyor.

ULUTEK Genel Müdürü ve aynı zamanda KUSİ Heyet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kanık yapmış olduğu sunumunda AR-GE Reform paketinin amacından bahsetti, bu güne kadar başlatılmış en geniş kapsamlı AR-GE İnovasyon çalışma guruplarından birisi olduğuna değinen Kanı, tasarım faaliyetlerini desteklemek, AR-GE yatırımlarını özendirmek, katma değeri yüksek ürün üretimini desteklemek, AR-GE faaliyetlerini ticarileştirmek olan reform paketinden her KOBİ ve sanayicinin faydalanabileceği destekler olduğunu işaret etti.

KÜSİ, Strateji Belgesinde yer alan eylemlerin il bazında gerçekleşme durumlarını takip etmek, KOBİ’lere yönelik bilgilendirici ziyaretlerin Kurul içinden belirlenecek temsilciler tarafından periyodik olarak yapılmasını sağlamak, İl bazında KÜSİ faaliyetlerinin etkin yürütülmesi amacıyla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, İl bazında KÜSİ kapsamında yapılacak işbirliği faaliyetlerinin hayata geçirilmesi ve yürütülmesi aşamalarında engel teşkil eden sorunları belirlemek ve bunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmek, İl bazında KÜSİ kapsamında mevcut kapasitenin (akademisyen, sanayi Ar-Ge personeli, teknik altyapı, ulaşım altyapısı, finansman vb.) belirlenmesine ve geliştirilmesine yönelik çalışmaları yönlendirmek, İl bazında KÜSİ kapsamında işbirliği yapılabilecek alanları belirlemek ve bu doğrultuda yürütülecek faaliyetleri planlamak ve takip etmektir’’ diyerek açıklamalarda bulundu.

Fikri Olan Her Kesim KOBİ veya Sanayici, AR-GE ve İnovasyon İçin Bu Kurumlardan Yararlanabilmeli.

Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi- Üniversite-Sanayi İşbirliği sorumlusu Ayşegül Akpınar; Kısacası KÜSİ’ nin, firmalara ar-ge ve inovasyon konularında yapacakları çalışmalar için TUBİTAK, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB destekleri ile ilgili bilgi veren ve yönlendiren bir kurum olduğunu, bunlarla ilgili bilgi ve destek almak isteyen kişiler Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile iletişime geçebileceklerini söyledi.

120 firmanın ULUTEK’ te faaliyet gösterdiğini ifade eden Akpınar, en çok yazılım, bilişim ve otomotiv sektörlerinin yer aldığını belirtti. Türkiye’de AR-GE bilincinin yerleşmesi için daha çok çalışmamız gerekiyor. İşletmelerimizin şunu bilmesi gerekiyor, AR-GE faaliyetlerinde bulunan firmalar gümrük vergisinden damga vergisinden muaf tutuluyor, personel istihdamında destekleniyor, yapılacak tüm AR-GE yatırımlarında çeşitli kurum ve kuruluşlardan destek alınabilir dedi.