Dış Ekononik İlişkiler Kurulu (DEİK) Orhangazi Temsilciliği

Kubilay M. YILDIRIM

Kosgeb Orhangazi Temsilcisi

k.yildirim@orhangazitso.org.tr

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) temsilciliği 2012 yılında hizmete başlamıştır.Deik Temsilciliğini Oda Personelimiz Kubilay M. Yıldırım yapmaktadır.

DEİK, Türk özel sektörünün dışa açılım sürecine ve dış dünyaya entegrasyonuna katkıda bulunan bir kuruluş olarak önümüzdeki dönemde özellikle Anadolu’daki üretici, sanayici ve KOBİ’lerin dış ekonomik ilişkiler anlamındaki faaliyetlerine daha yakından destek olabilmek için bir çalışma başlatmıştır. Bu amaçla, ilk etapta 25 ilde, 31 Oda ile başlayan  DEİK Oda/Borsa Temsilciliği sayısı, Oda/Borsaların DEİK Oda Temsilciliğinde yer alma taleplerinin DEİK Yönetim Kurulu toplantılarında onaylanması ile  148’e ulaşmıştır.

Bu çerçevede, söz konusu Odalar tarafından belirlenen DEİK Temsilcilerine yönelik olarak oryantasyon programları gerçekleştirilmiştir. Oryantasyon programlarında, Kurulumuz ve İş Konseyleri’nin faaliyetleri ve çalışma biçiminin tanıtılmasının yanı sıra ülkemizin dış ilişkiler, dış ticaret ve yatırım politikalarına ilişkin genel seminerler yapılmış ve DEİK’in kamu kurumları ile kurucu kuruluşlarla ilişkilerine ilişkin bilgi verilmiş, çalışma gezileri gerçekleştirilmiştir.

DEİK Oda Temsilciliği ile;
•1986 yılından bugüne Türk özel sektörünün dışa açılım sürecine ve dış dünyaya entegrasyonuna katkıda bulunan DEİK ile işbirliği içerisinde illerinde çok sayıda proje ve etkinliğe öncülük edilmesi,
•DEİK davetlisi olarak Türkiye’ye gelen yabancı heyetlerin İstanbul’un ardından illerde de temaslarının sağlanması, illerin söz konusu heyetler nezdinde tanıtımlarının yapılması,
•Dış ekonomik ilişkiler çerçevesinde bir iletişim ağı oluşturulması, ülke genelinde gerçekleştirilen etkinlikler ve kurulan temaslara ilişkin bilgi akışının sağlanması,
•İllerde, dış ekonomik ilişkiler çerçevesinde ilgi duyulan ülkelerin tanıtımlarının yapılması ve söz konusu ülkelere ilişkin her türlü ekonomik işbirliği fırsatları hakkında bilgi aktarımı yapılması sağlanacaktır.